IFFR maakt muziekfilmprogramma bekend

IFFR maakt muziekfilmprogramma bekend

Bijna elke avond van het festival vertoont het Internationaal Film Festival Rotterdam gratis muziek documentaires in het Scopitone Café.

Al jaren een vast onderdeel van het Internationaal Film Festival Rotterdam: het Scopitone Café.

Daar wordt vanaf vrijdag 27 januari elke dag om 20:00 uur een muzikale documentaire vertoond. De toegang is gratis en de bar en deur blijven open. En na afloop geen dansje, maar een levendig gesprek. Je vindt het Scopitone Café in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Het programma is dit jaar als volgt:

Blackhearts (Fredrik Horn Akselsen & Christian Falch, Noorwegen - 2016)
In bakermat Noorwegen evolueerde black metal in een kwart eeuw van verguisd muziekgenre tot toeristische attractie. Deze mild ironische documentaire volgt drie jonge metal-acts uit Griekenland, Colombia en Iran op hun bedevaart naar het Hoge Noorden.

War of Words (Craig Tuohy & Tom Worth, Verenigd Koninkrijk, 2016)
Wat begon als een internetfenomeen wordt nu op straat, in het café en zelfs tot op de grote podia beoefend: de nobele kunst van het elkaar verbaal vernietigen. Rappen zonder remmen dus. Met als vermeend hoogtepunt de culturele clash tussen de jongste generatie Amerikaanse en Britse vuilbekken.
 
Cairo Jazzman (Atef Ben Bouzid, Duitsland, 2017) .
De bevlogen Amr Salah is een Egyptische jazzcomponist en -muzikant die probeert het Cairo Jazz Festival te organiseren. Een hachelijk avontuur - niet alleen vanwege zijn beperkte ervaring, maar vooral door het steeds onverdraagzamer wordende maatschappelijke klimaat. Politieke muziekdocumentaire is tegelijkertijd een sfeervol portret van de Egyptische hoofdstad.
 
New Voices in an Old Flower (Quino Piñero, Ethiopië/Spanje/Verenigd Koninkrijk, 2016)
Westerlingen zien Ethiopië doorgaans als het mythische land van de rastafari's. Maar de eigentijdse muziekscene is veel rijker, zoals deze broeierige, nachtelijke exploratie door hoofdstad Addis Abeba laat horen. Van reggae tot hiphop en van freejazz tot elektronische samples: diversiteit is troef.
 
Two Trains Runnin' (Sam Pollard, Verenigde Staten, 2016)
Toen enkele jonge witte bluesgekken in 1964 op zoek gingen naar twee legendes die zij enkel van 78-toerenplaten kenden, Skip James en Son House, belandden ze in het oog van een raciale storm. Die zorgde voor meer burgerrechten en leverde folkzangers ook flink wat nieuwe inspiratie op. Documentaire terugblik vertelt een pijnlijk actueel verhaal.
 
Cassette: A Documentary Mixtape (Zack Taylor, Verenigd Koninkrijk, 2016)
Had je ze maar bewaard! Na vinyl maakt nu ook de muziekcassette een heuse comeback. Hedendaagse hipsters, midlife mijmeraars en hoogbejaarde pioniers verklaren op eigenzinnige wijze hun liefde voor het handzame formaat van het cassettebandje. Met muzikanten Henry Rollins en Thurston Moore en de Nederlandse uitvinder Lou Ottens.
 
Placebo: Alt.Russia (Charlie Targett-Adams, Verenigde Staten, 2016)
Vijftien jaar nadat ze voor het eerst in Rusland speelden, onderneemt de Britse band Placebo een nieuwe tournee. Om het spannend te houden, zoeken ze bij elke tussenstop contact met geestverwanten uit de alternatieve muziek, kunst, design en performance. Een blik achter de schermen van een streng gecontroleerde maatschappij.
 
The Wonderful Kingdom Of Papa Alaev (Noam Pinchas & Tal Barda, Frankrijk/Israël, 2016)
Wie nog twijfelt of muzikaal talent erfelijk is, vindt in deze documentaire het overtuigende bewijs. Wat niet wil zeggen dat een tirannieke patriarch de ideale pedagoog is. Achter het succesverhaal van een Tadzjiekse 'Jackson family' schuilen heel wat psychologische, ideologische en zelfs religieuze spanningen. Maar de muziek blijft onverminderd swingen.



NieuwsFilm

meest populair