Blu-ray recensie: 'The 5th Wave'

Blu-ray recensie: 'The 5th Wave'

Een erg mooie uitgave van deze YA-film.



Regie: J. Blakeson | Cast: Chloe Grace Moretz (Cassie Sullivan), Gabriela Lopez (Lizbeth), Bailey Anne Borders (Julia), Nick Robinson (Ben Parish), Ron Livingston (Oliver Sullivan) e.a. | Release: 28 januari 2016 | Speelduur: 112 minuten

Young-Adult verfilmingen zijn hip en erg interessant voor studio’s. De boeken maken van onderdeel uit van een reeks en brengen meteen een publiek met zich mee. Makkelijk om te marketen en volop franchisepotentieel dus. The 5th Wave is net als The Hunger Games en The Maze Runner zo’n verfilming, gebaseerd op een succesvolle reeks boeken gericht op tieners, met volop franchise-potentieel.

In maart 2012 kocht Sony de rechten op een geplande boekentrilogie van schrijver Rick Yancey. De studio betaalde toen een bedrag van enkele tonnen voor de rechten, ondanks dat nog geen van de boeken gepubliceerd was. Ondertussen is dat wel het geval en zijn er drie boeken uitgegeven: The 5th Wave (2013), The Infinite Sea (2014) en The Last Star (2016). De opnames vonden plaats tussen oktober 2014 en januari 2015.

Synopsis

De eerste golf: duisternis, De tweede golf: verwoesting, De derde golf: infectie, De vierde golf: invasie, De vijfde golf... In de nieuwe spectaculaire film The 5th Wave is door een buitenaardse invasie het grootste deel van de aarde en de wereldbevolking weggevaagd. De zestienjarige Cassie (Chloë Grace Moretz) is op de vlucht en probeert wanhopig haar jongere broertje Sam te redden die is meegenomen door een groep militairen. Wanneer ze zich voorbereidt op de onvermijdelijke en dodelijke vijfde golf besluit Cassie samen te werken met een geheimzinnige jonge man - ook al weet ze dat ze niemand meer kan vertrouwen...


Waardering

The 5th Wave is niet gigantisch positief ontvangen. Critici geven de film volgens RottenTomatoes gemiddeld een 4,2. De site telde daarvoor 122 recensies waarvan er slechts 20 echt als positief te bestempelen vielen. ”Met weinig indrukwekkende effecten en plotpunten die slecht bij elkaar geraapt lijken te zijn van voorgaande dystopische YA-films, voelt The 5th Wave als een matig samenraapsel.”

Dat is ook ongeveer hoe onze recensent Martijn Hamerling er over denkt. Hij geeft de film slechts 1,5 ster en schrijft het jammer te vinden dat de film ” barst van het platte acteerwerk, duffe verhaalvertelling en aan het einde een explosie van 'deus ex machina’s' en genreconventies.”

Op de IMDb scoort de film verder gemiddeld een 5,2. De meeste mensen gaven de film een 5 (20,1%) of een 6 (19,5%). De echte fans van de boeken zijn overigens ook terug te vinden in de cijfers daar: 7,9% van de mensen gaf de film een 10. Op onze eigen filmpagina kreeg de film tot slot een 5,6.

Box Office

The 5th Wave kostte 38 miljoen dollar om te maken en was een succes aan de box office. In januari kwam deze uit in de bioscopen en in de VS alleen al haalde de film 34,8 miljoen dollar op. De rest van de wereld was goed voor nog eens 74,4 miljoen dollar. In totaal was de film daarmee goed voor 109,3 miljoen dollar. Gezien ’t feit dat een film gewoonlijk zijn budget moet verdubbelen om tot een succes bestempeld te worden, kunnen we concluderen dat The 5t Wave aan de box office een bescheiden hit was.



Blu-ray: The 5th Wave | Discs 1 | Retail release: juni 2016 | Beeld: 2.39:1 | Geluid:: Engels, Frans, Italiaans DTS-HD MA 5.1 | Ondertiteling: Frans, Engels, Nederlands | EAN: 8-712609-646368 | Met dank aan: Sony Pictures

The 5th Wave wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase. Voorop zien we een grote foto van hoofdrolspeelster Moretz, met bovenaan een groot ruimteschip. Achterop is een grote synopsis te vinden, met verder de gebruikelijke details. Maak je de hoes open, tref je een UV-blaadje aan, om de film ook te kunnen streamen.

Beeld & geluid

The 5th Wave ziet er erg goed uit. De beelden zijn bijzonder helder en mooi om te zien, met een goede hoeveelheid details. De kleinste rimpels zijn te zien op de gezichten van de castleden. Net zo mooi is de vernietigde wereld waar de film zich afspeelt, met overal tekenen van wat zich in het verleden afgespeeld heeft.

Ook de audio is er goed. Dialoog is goed te horen en te volgen en tijdens actiescènes krijgen omgevingsgeluiden flink de nadruk om een zo chaotisch mogelijk gevoel te geven. Daar slagen de makers echt in, want je hoort overal om je heen ontploffingen en geweerschoten.

Extra’s

  • Achter de schermen van 'The 5th Wave': Een 15 minuten durende kijk op de opnames. Draait om onder meer het verhaal, de setting en thematiek.
  • ‘The 5th Wave’: De Survivalgids: Een korte, maar niet minder geinige extra waarin cast en crew vertellen hoe je volgens hen zou kunnen overleven na een apocalypse.
  • Het Trainen van Squad 53: Squad 53 is het team van mensen dat het opneemt tegen de buitenaardse wezens. In deze featurette wordt gekeken naar de training van de jonge castleden.
  • Het Scheppen Van Een Nieuwe Wereld: Een korte blik op hoe de fictieve wereld opgebouwd is..
  • Overig materiaal: 11 verwijderde scènes, bloopers, achter de schermen & audiocommentaar


Conclusie: Mooie uitgave van een wat matige YA-verfilming

YA-verfilmingen zijn er genoeg, en The 5th Wave is de volgende in de reeks. Critici ontvingen de film redelijk negatief, maar het publiek lijkt de film nog redelijk leuk gevonden te hebben. De film haalde wereldwijd aan de box office zo’n 110 miljoen dollar op en was met zijn budget van 35 miljoen dollar dus een bescheiden hit. Genoeg om een mooie Blu-ray uitgave te maken, waarbij de film er prachtig uit ziet. Ook de extra’s zijn leuk om naar te kijken. Tot slot lijkt er wel vervolgpotentieel te zijn, maar Sony heeft nog niets officieel bekend gemaakt.



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair