Blu-Ray Review: The Gallows

Blu-Ray Review: The Gallows

Gevulde uitgave van de super low budget horror-hit van producent Jason Blum.


Regie: Travis Cluff, Chris Lofing | Cast: Reese Mishler (Reese), Pfeifer Brown (Pfeifer), Ryan Shoos (Ryan), Cassidy Gifford (Cassidy) | Speelduur: 81 minuten | Bioscooprelease: 16 juli 2015 | FilmTotaal recensie: The Gallows

Met een productiebudget van $100.000 kom je in Hollywood niet ver. Slechts een handjevol films wist met een dergelijk budget een succes te worden. Denk aan Paranormal Activity en The Blair Witch Project, allebei goed voor een score rond de $200 miljoen. Afgelopen jaar wist de ondertussen bekende low budget horrorfilm-koning Jason Blum te scoren de found footage-film The Gallows.

Dat de film, welke in met bepaalde cut al een paar jaar op de plank lag, bijzonder mager werd ontvangen, zal waarschijnlijk niemand bij Blumhouse Productions wat boeien. Met een budget van zo'n $100.000 werd er ruim $40 miljoen opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa's. De Blu-ray uitgave ligt al even in het schap.

Synopsis

In 1993 vindt een ongeluk plaats tijdens een toneelstuk op een middelbare school. Een van de acteurs overlijdt op het podium. Twintig jaar later wil een groep leerlingen van de school de tragedie herdenken door het toneelstuk opnieuw te spelen. In een poging om het stuk te saboteren, breken drie studenten ’s nachts in bij de school, om te ontdekken dat verschrikkingen uit het verleden niet altijd in het verleden blijven. Hun camera’s vangen beelden op van beangstigende en onverklaarbare gebeurtenissen, die langzaam leiden naar een schokkende climax.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Gallows zowat compleet "rotten" met 15 procent. De IMDb noteert een 4,3 na ruim tienduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horror met een nog zwakkere 3,3 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau kwam tot 1 ster naar aanleiding van zijn recensie. En dat gebeurt niet vaak op FilmTotaal...

Box Office

Het productiebudget van The Gallows bedroeg slechts $100.000. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende de horrorfilm een prima $9,8 miljoen en eindigde op $22,8 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $43,0 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een kleine 2 ton in dollars.

[/url]
Film: The Gallows | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: december 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby Atmos | Ondertitels: Nederlands | Extra's: The Gallows: De Originele Versie | The Gallows: Surviving the Noose | Charlie: Every School Has Its Spirit | Deleted Scenes | Trailers | EAN: 5051888219119 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Gallows zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de enige [url=http://cdn.filmtotaal.nl/images/newscontent/4f883cd.jpg]filmposter
.

Beeld & geluid

De film is een echte found footage-film met een flink schuddende en in de actiescènes voortdurend haperende camera. Met een beeldvullende verhouding (1.78 : 1) ziet het beeld er nog redelijk uit via deze High Definition uitgave. Het allerbelangrijkste is dat de donkere beelden goed uitpakken, en dat doen ze. Verder valt er weinig echt concreets te zeggen. Het geluid wordt opvallend genoeg aangeleverd door de Dolby Atmos geluidstrack en aangezien geluid een doorslaggevende rol speelt in deze horrorfilm met veel opgezette schrikscènes, is dit een welkome aanvulling. Al vallen de geluidseffecten echter weer wat tegen.

Bonusmateriaal

Zoals gezegd lag er al een versie van The Gallows op de plank. Deze complete 81 minuten durende versie is al extra toegevoegd. Onder meer het personage Cassidy werd door een andere actrice ingevuld. Daarnaast zijn er twee featurettes te bekijken, namelijk Surviving the Noose, waarin Jason Blum een gesprek heeft met de regisseurs, en Charlie: Every School Has Its Spirit, welke inzoomt op de Hangman. Een aantal verwijderde scènes, een forse gag reel en wat trailers ronden de extra's af.

Met dank aan Jason Blum; op een nette Blu-ray uitgave

Ondanks dat de film maar bar weinig voorstelt, zal deze de nodige bioscoopgangers de stuipen op het lijf hebben gejaagd. De film speelt zich op een zeker moment vooral in het donker af. Het meest valt nog te prijzen dat Jason Blum, die ook voldoende redelijke tot goede titels aflevert, er opnieuw in is geslaagd om van een weinig doortastende titel een financieel succes te maken. Dit jaar zien we van producent Blum onder meer Viral, Amityville: The Awakening, Stephanie, Ouija 2 en The Purge: Election Year.

Deze Blu-Ray uitgave heeft goed beeld en geluid en zelfs wat extra's, waaronder de originele versie van de hoofdfilm. Hieronder de online featurette 'Director's Story' van Machinima:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair