Colin Trevorrow: Regisseuses zijn niet geïnteresseerd in blockbusters

Zijn opvattingen worden niet door iedereen geaccepteerd.

Regisseur Colin Trevorrow mag zichzelf een gelukkig individu noemen. Dankzij zijn onafhankelijke Safety Not Guaranteed, welke in het algemeen goed ontvangen is, kreeg hij de kans om zijn tanden in een grootschalige blockbuster te zetten: Jurassic World. De avonturenfilm over een attractiepark met prehistorische herbivoren en carnivoren passeerde ruimschoots de 1 miljard dollar aan de kassa (1,6 om stipt te zijn). Reden genoeg voor Lucasfilm om Trevorrow aan te stellen als de regisseur van Star Wars: Episode IX.

Voor een filmmaker zijn dat twee regieklussen die niet verkeerd op een cv zullen staan. Iemand op Twitter was daarentegen benieuwd of de 38-jarige regisseur zijn succes zou hebben behaald als hij een vrouw was geweest, laat staan of hij de kans zou hebben gekregen om Jurassic World tot stand te brengen. Hij reageerde als volgt.

"Ik wil geloven dat een filmmaker, die het verlangen en het vermogen bezit om een blockbuster voor een studio te maken, de gelegenheid krijgt om diens bekwaamheid te bewijzen. Ik benadruk hierbij 'het verlangen', omdat ik werkelijk denk dat het een onderdeel van de kwestie is. Vele top regisseuses in onze industrie zijn niet geïnteresseerd in 't zakendoen met een studio om hen te bevorderen. Deze filmmakers hebben glasheldere meningen en verhalen te vertellen waarbij superhelden, ruimteschepen of dinosauriërs niet een vereiste zijn."

Trevorrow vertelt daarna dat de "ondoordringbare zakelijke systemen" niet simpelweg vrouwen buitensluiten, maar dat het vooral zou komen omdat regisseuses over andere artistieke visies en deugdzaamheden beschikken. Hij rechtvaardigt zijn inzicht: "Misschien maakt deze zienswijze mij naïef, maar als werknemer die in dienst is bij twee bedrijven die gerund worden door briljante vrouwen, denk ik niet dat ik dat ben. Er is een welgemeend verlangen om deze onevenwichtigheid in onze industrie te corrigeren. En ja, ik voel me treurig dat ik als een symptoom van sociale onrechtvaardigheid wordt voorgeschoteld."

Actrice Jaime King, die tweemaal toe als regisseuse werkzaam is geweest, schreef later dat ze het jammer vond van Trevorrow's gedachtegang. Daarop berichtte hij wederom excuserend. "Ik erken dat er een ongelijkheid in onze industrie aanwezig is die veranderd moet worden, en ook zal gebeuren. Als ik mijn punt warrig maakte, dan spijt me dat."



NieuwsFilm

meest populair