Paramount brengt bioscoopfilms fors eerder uit op VoD

Een experiment moet uitwijzen of de huidige window van 3 maanden nog wel van deze tijd is.

Paramount Pictures start dit najaar met een experiment om films eerder na de bioscooprelease te verspreiden via Video on Demand. In plaats van de gebruikelijke 90 dagen verschijnen twee grotere bioscoopfilms sneller via VOD, namelijk 17 dagen nadat de titels in minder dan 300 bioscopen te zien zijn.

In de States zullen de horrorfilms Paranormal Activity: The Ghost Dimension en Scout's Guide to the Zombie Apocalypse fors eerder op het kleine scherm te zien zijn. Paramount wil zien wat het effect hiervan precies is. Ze werken samen met de grote Amerikaanse bioscoopketens AMC en Cineplex, die een deel van de vod-opbrengst krijgen tot de 90 dagen die normaal als window worden gehanteerd.

Er is bewust gekozen voor twee horrorfilms aangezien dit genre doorgaans alleen in de eerste weken goed loopt in de bioscopen. "Dit geeft zowel de studio als de bioscopen meer flexibiliteit", stelt James Goss, analist bij Barrington Research tegenover Variety. "Op het moment dat bioscoopeigenaren zo'n film anders nog steeds zouden blijven vertonen voor vrijwel lege theaters, kunnen ze er nu voor kiezen om in die periode iets anders te programmeren."

Het blijkt dat meer bioscoopeigenaren willen meewerken aan het experiment. Paramount-directeur Rob Moore: "Waar men in het verleden niet zo ruimdenkend was op het gebied van windows, is men er tegenwoordig wel van doordrongen dat hetzelfde model nu eenmaal niet voor elke film goed werkt."



NieuwsFilm

meest populair