De winnaars en verliezers van Cannes 2015

'Carol' en Cate Blanchett de grote winnaars, hakken en Gus van Sant zijn de verliezers.

Cannes Filmfestival is alweer ten en einde en met de uitreiking van de Palme d'Or achter de rug, is het tijd om terug te blikken op de winnaars en verliezers van deze 68e editie.

De winnaars:

Carol
Deze film van Todd Haynes heeft misschien niet de Palme d'Or gewonnen, maar werd unaniem geprezen door de pers en belooft een kanshebber te worden voor de Oscars.

Cate Blanchett
Blanchett is hard op weg om de nieuwe Meryl Streep te worden. De laatste jaren speelt ze in kaskrakers als The Hobbit, won ze een Oscar voor Blue Jasmine en laat ze zich ook van haar komische kant zien in Cinderella. Met Carol zou ze die Oscar best opnieuw kunnen winnen, want volgens de recensies speelt ze hierin een prachtige rol. In Cannes straalde ze bij de persconferentie van de film en wist ze vragen over haar professionele en persoonlijke leven op zelfverzekerde wijze en met een dosis humor te beantwoorden.



Mad Max Fury Road
Een van de best ontvangen films van Cannes was eentje die buiten de competitie als speciale screening werd vertoond, namelijk de actiefilm Mad Max Fury Road. De reboot van George Miller werd door sommigen omschreven als de beste actiefilm aller tijden.

Woody Allen
De persconferentie van Woody Allen behoorde tot de hoogtepunten van het festival. Helemaal op dreef met zijn bekende cynisme kaartte Allen alles aan van religie tot zijn visie op een uitzichtloos bestaan. Met zijn komische timing wist hij hiermee de zaal een half uur te entertainen. De reden van Allens bezoek aan Cannes, Irrational Man, zou echter niet zozeer de moeite waard zijn.




Docu's
Cannes is geen fan van het documentaire genre, maar maakt uitzonderingen voor films die meestal samenhangen met het thema entertainment. De geselecteerden van dit haar werden bijzonder goed ontvangen. Zo werden er dit jaar docu's vertoond over Amy Winehouse, Ingrid Bergman en Steve McQueen.




De verliezers:

De openingsfilm
Meestal is de openingsfilm een happening, maar die van dit jaar werd snel weer vergeten. La Tête haute van Emmanuelle Bercot werd lauw ontvangen en er ging meer aandacht naar de speciale screening buiten de competitie op de dag erna van Mad Max Fury Road.

Het tegengaan van de selfie
Voorafgaand aan het festival werd door de organisatie de selfie stick verboden en hadden ze geen goed woord over voor het maken van foto's van jezelf, maar de sterren lapten op de rode loper de regels rond het maken van selfies aan hun laars. De stick was misschien niet zo vaak te zien langs de zijlijn, maar celebs tweeten ook dit jaar volop foto's van zichzelf op de rode loper.

Gus van Sant
Zo gevierd als de Amerikaanse regisseur Todd Haynes was bij deze editie van Cannes, zo zuur was het voor zijn landgenoot Gus van Sant. Zijn film The Sea of Trees werd genadeloos neergesabeld door de critici en kreeg flink wat gejouw tijdens de persscreening te verduren. De persconferentie na de screening is echter een must voor regisseur en aanwezige cast en in dit soort gevallen erg pijnlijk, zoals aan Gus van Sant ook was af te lezen. Gelukkig had hij aan Matthew McConaughey een goede, die het half uur op relaxte wijze wist te vullen.



Hakkengate
De eisen van de rode loper bij Cannes zijn streng, maar dit jaar gingen ze te ver door meerdere vrouwen te weigeren omdat die platte schoenen aan hadden in plaats van de gewenste hoge hak. De festival directeur gaf aan dat er geen minimale hakhoogte vereist was en de beveiliging iets te ijverig te werk was gegaan. Emily Blunt sprong op de feministische band wagon door te zeggen bij een persconferentie dat ze liever sneakers aan zou trekken op de Cannes loper. Een paar uur later bleek ze zich bedacht te hebben, toen ze bij een première verscheen in avondjurk en bijpassende hele hoge hak.

NieuwsFilm

meest populair