Componist Hans Zimmer aangeklaagd

Hij zou klakkeloos een nummer van 'Desperate Housewives' hebben gebruikt.

Werk waarbij artistieke invoer benodigd is kan bij wijlen een tekortkoming aan ideeën genereren. En volgens componist Richard Friedman overkwam dit Hans Zimmer toen hij aan de dramafilm 12 Years a Slave werkte. Friedman heeft namelijk velen mensen en bedrijven aangeklaagd wegens plagiaat, waaronder filmstudio's Fox, Sony en Brad Pitts Plan B Entertainment. Één van Friedmans muziekstukken, die hij voor de ABC televisie serie Desperate Housewives had geschreven, zou door Hans Zimmer overgenomen zijn met schaarse aanpassingen. Het betreft het onderstaande nummer, getiteld Solomon.



Het nummer van Friedman, dat blindelings overgenomen zou zijn, heet To Our Fallen en zou volgens de beste man in 2004 al samengesteld zijn. Van dat nummer kan je hier een stukje beluisteren. In het gerechtsgeding staat vermeldt dat de 57-jarige Zimmer het stuk in zijn studio aangepast heeft en dat het niet om pure toeval gaat. Zimmer en de studio's achter 12 Years a Slave hadden simpelweg toegang tot zijn werk en maakte daar hun eigen ding van. Hoe de zaak zal aflopen, wordt nog even afwachten.

De Duitse Hans Zimmer is één van de bekendste filmcomponisten ter wereld, en heeft aan meer dan honderd vijftig projecten gewerkt. Onder zijn meest recente werk vallen prenten zoals Interstellar, The Lone Ranger en Rush. Voor zijn werk aan The Lion King ontving hij tevens een Oscar en een Golden Globe. Laatstgenoemde prijs kreeg hij ook voor Gladiator in 2001.

NieuwsFilm

meest populair