Flashback Friday: Miracle on 34th Street

Kerstklassieker uit 1947 met Maureen O' Hara en Nathalie Wood.

Een van de leukste kersklassiekers vind ik zelf Miracle on 34th Street, uiteraard de versie uit 1947 met Maureen O' Hara en een piepjonge Natalie Wood. Deze weet je namelijk als geen ander in de kerststemming te brengen.

Het verhaal gaat over Kris Kringle, die ontsteld traakt als hij ziet dat degene die door warenhuis Macy is ingehuurd om Kerstman te spelen dronken gedrag vertoont. Hij klaagt bij medewerkster Doris, die Kris vraagt om Kerstman te spelen. Hij doet het graag en baard is niet nodig; deze heeft hij al alsof hij geboren is voor het vak. De reacties van de bezoekers van Macy's zijn laaiend enthousiast.

Doris' dochter Susan brengt ook een bezoek aan de Kris. Zij is erg sceptisch opgevoed door haar moeder en gelooft niet in sprookjes. Maar Kris Kringle zegt haar echt de Kerstman te zijn. Als Kris ook tegen anderen blijft volhouden de enige echte te zijn, vreest het warenhuis dat hij geestesziek is. Hij wordt daarom ontslagen. Na psychiatrische testen wordt hij om valse redenen opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Advocaat Fred Gailey helpt hem in zijn rechtszaak om de mentale gesteldheid van de man nader te onderzoeken. Laat Fred nu ook de buurman zijn van Doris en Susan en een oogje hebben op Doris.

Valentine Davies kreeg de inspiratie voor de film, toen hij in de rij stond bij de Kerstman in Macy's voor de feestdagen en besefte dat Kerstmis steeds commerciëler was geworden. Hij zette het verhaal op papier en stuurde het naar regisseur George Seaton, die er een scenario van maakte. Het warenhuis Macy's komt prominent voor in de film, maar de studio nam bij het verfilmen het risico eerst de film op te nemen en pas daarna om toestemming te vragen. Macy's gaf akkoord, maar als dat niet was gebeurd, had de studio wel een enorm probleem gehad. Bijna alles speelt zich binnen Macy's af en het warenhuis wordt tig keer bij naam genoemd.

Maureen O 'Hara was in de jaren veertig erg bekend, maar de meeste van haar films zijn in de vergetelheid geraakt. Miracle on 34th Street is echter nog altijd ieder jaar in Amerika op de buis met Kerst en is daarmee haar bekendste film gebleken. Zij was echter niet te spreken toen ze gecast werd. Ze noemde het een onnozele film over een Kerstman en wilde aanvankelijk niet terugkomen uit Ierland, waar ze haar familie bezocht, toen de studio haar vertelde dat ze de rol had gekregen. Na het lezen van het script veranderde ze van gedachten.

Uiteraard was de rol van Edmund Gwenn als Kris Kringle erg belangrijk. Hij was echter ook op de set zo vriendelijk, dat O 'Hara in haar autobiografie schreef dat ze er zelf ook in het echt aan ging twijfelen of hij de Kerstman was. Het is deze overtuiging die ook op het publiek overkomt en ervoor zorgt dat de film vandaag de dag ook nog net zo overkomt als toen. Een echte aanrader voor de feestdagen!



NieuwsFilm

meest populair