Emma Watson komt op voor de vrouwenemancipatie

En kort daarna werd ze door hackers met naaktfoto's bedreigd.

Een paar maanden terug werd actrice Emma Watson (The Bling Ring, Noah) door de Verenigde Naties tot Goodwill Ambassadeur benoemd om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te stimuleren. Zij deed dit vervolgens door middel van een toespraak tijdens de jaarlijkse sessie en een campagne die kort daarna van kracht ging. De voordracht van de 24-jarige Engelse vond een kleine week geleden plaats en kan je onderaan het artikel terugvinden.

Watson lichtte toe dat het doel van de campagne, getiteld HeForShe, is om "de twee geslachten als een kleurenbeeld te zien in plaats van twee tegen strijdende idealen. We moeten stoppen elkaar te omschrijven om wie we niet zijn, maar juist onszelf definiëren om wie we wel zijn. We kunnen allemaal vrijer zijn en dat is waar HeForShe om gaat. Om vrijheid. Ik wil dat mannen deze mantel oppakken zodat hun dochters, zusters en moeders vrij van vooroordelen kunnen zijn. Maar ook zodat hun zoons toestemming krijgen om kwetsbaar en menselijker te handelen. Zodoende worden ze dan een echte en complete versie van henzelf."

Het hoofd van de VN, de secretaris-generaal Ban Ki-moon, was de eerste persoon die de campagne steunde met een handtekening. Men hoopt binnen een periode van 12 maanden één miljard mannelijke krabbels te vergaren. Diverse bekendheden toonden via Facebook hun steun. Het
betreft o.a. Tom Hiddleston, Emile Hirsch, Russell Crowe, Logan Lerman, Zooey Deschanel, Joseph Gordon-Levitt en Simon Pegg. Er is echter één plek waar we voorlopig niet naar hoeven te kijken voor nobele reacties en handreikingen: de website www.4chan.org.

De website, die omschreven wordt als een internetforum gebaseerd op het plaatsen van willekeurige afbeeldingen, dreigde naaktfoto's van Watson te plaatsen als vergelding voor haar standpunten. De berichten van de anonieme personen luidde: "Het is echt en het zal dit weekend gebeuren. Die feministische trut Emma zal de wereld laten zien dat zij net als elke andere vrouw een sloerie is." Kort daarop werden de boodschappen verwijderd en werd de bron van een website, EmmaYouAreNext.com, diverse malen geplaatst. De pagina bestond uit een foto van een huilende Watson, een aftellende klok en de tekst: "Nooit vergeten. De grootste onthulling tot op heden." Een verwijzing naar de vele naaktfoto's van andere beroemdheden die onlangs op het internet verschenen.



Het bleek echter allemaal niet zo majestueus te zijn. Ondanks dat de pagina een logo van 4chan bezat, bleek de website het tegenovergestelde aan het licht te brengen. Het bleek een marketing stunt te zijn van de firma Rantic die handtekeningen wilt inzamelen om 4chan.org af te sluiten aangezien de site verantwoordelijk is voor de recentelijke uitbraak. Rantic vermeldt door managers van bekendheden te zijn ingehuurd om de "walgelijke opgave ter attentie te brengen."



NieuwsFilm

meest populair