Ook Hany Abu-Assad maakt een Willem van Oranje-film

Al het derde project in korte tijd; dit van de maker van Paradise Now (2005) en Omar (2013).

Enkele weken geleden werd bekend dat regisseur Roel Reiné (Michiel de Ruyter, 2015) en zijn crew werken aan een film over Willem van Oranje (1533 - 1584). Dit nieuws volgde op de bekendmaking dat Pim van Hoeve (Snowfever, 2004) een Willem van Oranje-film gaat maken. Op Telegraaf.nl verscheen het nieuws dat ook de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad aan de slag gaat met het historische personage.

Abu-Assad wil er een Nederlandstalige film van maken met zowel Nederlandse als internationale acteurs. In een interview met de Volkskrant zei Abu-Assad eerder: “Ik wil iets terugdoen voor het land waar ik zo lang woonde. Ik zou zo graag een Nederlandse film maken die overal op de wereld te zien is. Een geweldig verhaal, dat van Willem van Oranje: het ontstaan van Nederland. Nieuwe generaties weten daar te weinig van. Het gevecht tegen de bezetting, de creatie van een nieuw volk, het verraad - dat spreekt me aan.”

Het zou de eerste Nederlandstalige film worden voor Abu-Assad in twintig jaar. Eerder regisseerde hij films als Het 14e kippetje (1998), Paradise Now (2005) en Omar (2013). De laatste twee werden genomineerd voor een Oscar voor Beste buitenlandse film. Paradise Now won een Golden Globe en Omar kreeg de juryprijs tijdens het 2013 Cannes Film Festival.

Het scenario voor de 'derde' Willem van Oranje-film wordt op dit moment geschreven door scenarist Nazli Durlu.



NieuwsFilm

meest populair