Fraai boek - I Used to be in Pictures

Het onvertelde verhaal van Hollywood.

[/url]

I Used to be in Pictures

Auteurs:Austin Mutti-Mewse & Howard Mutti-MewsePagina's:304Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Antique Collectors Club LtdDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-85-149753-9

Fans zijn van alle tijden. Iedereen heeft wel een filmster waarmee hij of zij graag om zou willen gaan, of die hij graag zou willen kennen. De broers Austin en Howard Mutti-Newse hadden ook een dergelijke passie voor filmsterren en besloten toen ze nog jong waren om gewoon eens een brief te schrijven naar wat Hollywood-acteurs en actrices.

Specifiek schreven ze naar de sterren van weleer. Wellicht lag daarin ook de reden, net als in eerste instantie hun jonge leeftijd toen ze begonnen met schrijven, dat ze daadwerkelijk brieven terug kregen. Lillian Gish was de eerste die antwoordde en dat luidde het begin in van een periode van dertig jaar, waarin Austin en Howard correspondeerden met oud-Hollywood sterren. Brieven verwerden tot telefoongesprekken (bijvoorbeeld met Marlene Dietrich op oudejaarsavond) en uiteindelijk reisden ze in 1992 voor het eerst naar Hollywood.



Maar afgezien van deze dunne verhaallijn, vertelt I Used to be in Pictures bovenal heel veel heerlijke anekdotes. Zo vertelde actrice Lina Basquette dat ze Adolf Hitler ooit mocht ontmoeten. Dat gebeurde in 1937 en toen al was ze geen fan van de man. "Hij had een verschrikkelijke lichaamsgeur en van die vreemde, penetrerende ogen. Toen hij te handtastelijk werd, schopte ik hem! Als ik er zo aan terugdenk; heb ik geluk gehad dat ik levend terug ben gekomen."

Het boek is een combinatie van foto's (vaak inclusief handtekening) en dit soort anekdotes. De ene keer lees je een lange tekst over gesprekken die de broers voerden met sterren van weleer en de andere keer is er slechts en zeer korte anekdote. Een van die geinige korte anekdotes handelt Luise Rainer.

Zij wilde stoppen bij MGM en kreeg van studiohoofd Louis B. Mayer te horen dat als ze dat plan door zou zetten, hij haar kapot zou maken. I]"Hij zei dat hij me gemaakt had. Ik zei hem dat hij dat niet gedaan had, maar dat God dat had gedaan. Dat maakte hem woedend,"[/i] vertelde ze.

En verder belde ook nog Tony Curtis met de jongens. Daar is ook een leuke anekdote over te lezen: "Onze ouders waren er erg rustig onder. Toen ik met Tony Curtis belde riep pa, 'Vertel hem dat ik mijn haar zo droeg als hij!' Waarop Curtis zei, 'Vertel je vader dat ik nog altijd hetzelfde kapsel heb, maar dat ik het nu op het dressoir laat liggen als ik een douche neem."



Veel van deze anekdotes zijn een genot om te lezen en tussendoor leer je ook nog eens zaken over het studiosysteem van vroeger, vooral over de grote macht van studiohoofden in dit stelsel. Desondanks voelt het boek een beetje als een overdreven geheel, gemaakt door fans die nooit meer zijn geworden dan dat: fans. Het lijkt daardoor soms ietwat opschepperig (zo van, "kijk met wie ik bevriend ben!"), maar al met al is het een mooi werk.

I Used to be in Pictures is een aanrader voor iedereen die wel houdt van dit soort boeken. Het is prachtig vormgegeven en ook de foto's zijn mooi. De hoogwaardige druk maakt het geheel verder helemaal af. I Used to be in Pictures is te koop bij webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/i-used-to-be-in-pictures/9200000020393612/]Bol.com, Libris en Athenaeum. Verder is het boek uiteraard ook verkrijgbaar bij diverse webwinkels. Met dank aan Antique Collectors Club voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair