Fraai boek - The Wes Anderson Collection

Prachtig en zeer uitgebreide blik in de geest van deze briljante regisseur.

[/url]

The Wes Anderson Collection

Auteur:Matt Zoller SeitzPagina's:336Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:AbramsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-8109-9741-7


[url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=6831]Wes Anderson is een bijzondere regisseur. Vrijwel elke film die hij gemaakt heeft, of het nou Moonrise Kingdom, The Darjeeling Limited of The Royal Tenenbaums is, allen vallen bij publiek en critici in de smaak. In dit boek krijgen we een zeer diepgaande blik in de geest van deze man.

Het boek, waar de met Anderson bevriende Matt Zoller Seitz drie jaar aan werkte, is erg uitgebreid. The Wes Anderson Collection is in zeven hoofdstukken ingedeeld, en behandelt elk van de tot nu toe uitgekomen films van Anderson. Dit op twee manieren. Elk hoofdstuk begint met een essay, geschreven door Seitz, waarin zijn visie op de film besproken wordt. Die visie druppelt door naar het interview met Anderson, waar de rest van het hoofdstuk uit bestaat. Daarin bespreken Seitz en Anderson de betreffende film zeer uitgebreid. Niet alleen komen de bedoelingen van Anderson met de film aan bod, ook zijn inspiratiebronnen worden besproken en we lezen over de opnames van de film.



Zelden hebben we zo'n uitgebreid boek als dit aangetroffen. Omdat Seitz en Anderson bevriend zijn, lezen de interviews lekker weg, en voelen vrij ongedwongen aan. Dat maakt het erg plezierig om te lezen, al kon Anderson op sommige vragen wel uitgebreider antwoorden. In de gevallen dat hij niet uitgebreid antwoordt, volstaat hij meestal met een simpele "right". Dat lijkt echter eerder te wijten aan de vragen die Seitz stelt, dan een gebrek aan interesse van Anderson.

Het komt namelijk vaak genoeg voor in het boek dat Anderson een simpele vraag krijgt, en vervolgens uitgebreid antwoordt. In die gevallen hoeft Seitz enkel korte vervolgvragen te stellen, om Anderson aan te sporen verder te vertellen. Dat zorgt voor leuke anekdotes van Anderson. Opvallend is hoe vaak hij over kleine toevalligheden vertelt, die vervolgens van invloed zijn op hele scènes. Een daarvan vond bijvoorbeeld plaats op de set van The Darjeeling Limited.



Er zouden opnames gemaakt worden in een klein Indiaas dorpje, en de crew gaf opdracht tot het bouwen van een hutje voor de opnames. Het hutje moest net als de rest gebouwd worden uit stro, modder en takken. Geen probleem zou je denken, maar de lokale bevolking die het hutje bouwde, besloot het mooier te maken dan de rest. Ze schilderden er bloemen op, waardoor het huisje totaal anders werd dan wat Anderson en zijn crew oorspronkelijk voor ogen hadden.

Zoals wel vaker het geval lijkt te zijn in films van Anderson, werd besloten daar maar in mee te gaan, wat vervolgens zorgde voor een mooie scène. Dat Seitz over een tijdspanne van drie jaar Anderson mocht interviewen, maakt dat het boek een ontwikkeling laat zien. Anderson staat niet stil, en komt zo nu en dan terug op eerdere statements.



Dat is niet het enige mooie aan het boek. Ook de vormgeving mag er wel zijn. De teksten worden afgewisseld met tekeningen die zou uit een Anderson-film hadden kunnen komen. Verder tref je in The Wes Anderson Collection veel fotocollages aan van films die de regisseur heeft gemaakt, en beelden van achter de schermen. Ook leuk zijn de speciale collages van zaken waar Anderson zijn inspiratie uit haalt. Dat maakt dat de foto's mooi in verbondenheid staan met de teksten, waardoor ze ook als een toevoeging voelen.

The Wes Anderson Collection is wat ons betreft dan ook een echte aanrader voor iedereen die houdt van Wes Anderson-films, en er graag veel meer over wil weten. Het is een ontzettend mooi vormgegeven, uitgebreid boek geworden. The Wes Anderson Collection is online te koop bij Athenaeum, en verder kun je het uiteraard ook bij de betere boekhandel kopen. Met dank aan uitgeverij Abrams voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair