Onlangs verscheen er een artikel in The Hollywood Reporter waaruit blijkt dat filmstudio's steeds minder happig zijn op het maken van dure films. Dit jaar zouden teveel peperdure producties als The Lone Ranger en R.I.P.D. geflopt zijn, en als gevolg daarvan moeten regisseurs van toekomstige films hun budget omlaag brengen. Wij vroegen ons af welke films er dit jaar nog meer geflopt zijn.
Wat volgt is uiteraard geen definitieve lijst met de grootste flops van het jaar. De eindafrekening kan pas opgemaakt worden als alle films die in 2013 in première zijn gegaan niet meer draaien. Voorlopig zijn er toch een aantal films waarvan met enige zekerheid gezegd kan worden dat ze op dat lijstje thuishoren. Opvallend op de lijst is het geringe aantal vervolgfilms. Filmstudio's worden vaak bekritiseerd om het maken van zoveel vervolgfilms, maar het publiek is die klaarblijkelijk nog niet moe. Wat wel opvalt is dat veel van de films op de lijst vallen in de categorie formulefilm. Het zijn vaak dure Hollywood-producties, die een nauwgezette formule volgen. Die is er niet zonder reden, maar het valt te merken dat het publiek bij steeds meer films een been there, done that gevoel krijgen.
Voor de gegevens over de opbrengst hebben we geen gebruik gemaakt van Box Office Mojo, maar van de website Box Office. Die keuze maakten we omdat Box Office ook het marketingbudget van films meeneemt in zijn schattingen. Ook de informatie over de opbrengst uit de verkoop van bioscoopkaartjes is van deze site afkomstig. Tot slot moet er rekening gehouden worden met het feit dat gemiddeld zo'n 55% van de totale box office opbrengsten terugvloeit naar de studio. Cijfers lijken dus mee te vallen, maar om quitte te spelen moet een studio vaak meer dan het dubbele van het budget terugverdienen met de verkoop van bioscoopkaartjes.
Machete Kills is het enige vervolg op de lijst. In deze film, die volgt op Machete, keerden de hoofdrolspelers terug, aangevuld met diverse grote namen als Lady Gaga en Mel Gibson. Het origineel was echter al geen gigantische hit (met een budget van 10,5 miljoen dollar verdiende dit 44 miljoen dollar), maar het vervolg was dat nog minder. Of de geplande derde film in de franchise, waarin Machete naar de ruimte gaat valt dan ook te bezien. In dit vervolg zien we hoe Machete de Amerikaanse President te hulp moet schieten. Aan onze Mexicaanse held de taak om het gestoorde hoofd van een drugskartel en een excentrieke wapenhandelaar aan te pakken. Zij willen de wereld in een totale oorlog onderdompelen.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Arnold Schwarzenegger maakte met deze film zijn comeback als hoofdrolspeler in een film. In 2003 speelde de voormalige gouverneur van Californië in Terminator 3: Rise of the Machines de hoofdrol. Ondanks Schwarzeneggers onbetwiste status als actieheld, lijkt het publiek hem niet echt gemist te hebben, gezien de prestaties van The Last Stand aan de box office. Wellicht lag het aan het verhaal, dat vrij standaard is. Schwarzenegger speelt de Sheriff van het dorpje Sommerton Junction, waar het lekker rustig is. Daar komt al snel verandering in, als een drugsbaron samen met zijn bendeleden en een aantal gijzelaars via het stadje naar Mexico probeert te vluchten. Aan Arnold en zijn collega's de taak om te zorgen dat dit snode plan niet doorgaat.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Tyler Perry staat er niet om bekend echt grappige films uit te brengen. We kennen hem vooral van de zeer flauwe Madea-franchise. Dat zijn naam in de titel verbonden wordt met een comedy, waar hij enkel als co-producent mee te maken had, is dan ook twijfelachtig en zorgt voor weinig vertrouwen. Daarnaast ging de film tegelijkertijd met knaller Iron Man 3 in première, wat waarschijnlijk verder bijdroeg aan het floppen van de film. In Peeples zien we de chaotische familiereünie van de bizarre Peeple's. De doodnormale Wade Walker maakt dat allemaal extra complex, als hij besluit om vaderlief de hand van diens dochter Grave te vragen. Thuishoren doet Wade totaal niet bij de familie, maar daardoor laat hij zich niet uit het veld slaan.
» Bekijk de trailer
Een hersenloze film, zonder coherente editing, karakterontwikkeling, vol tenenkrommende dialogen en een oninteressant plot, dat is min of meer de consensus van critici volgens RottenTomatoes. Geen wonder dus dat dit project met Ethan Hawke en Selena Gomez in de hoofdrollen geflopt is. Als zijn vrouw gekidnapt wordt, krijgt oud-racecoureur Brent Magna al gauw iets te horen van de mysterieuze kidnapper. Hij dwingt hem om allerlei opdrachten uit te voeren, in ruil waarvoor hij zijn vrouw terug kan krijgen. Zijn enige bondgenoot in deze bizarre strijd is de jonge hacker die hij enkel kent als The Kid (Gomez). Samen volgen ze de bevelen van de ontvoerder uit, terwijl ze in de gaten gehouden worden via in de auto geïnstalleerde camera's.
» Bekijk de trailer
The Lone Ranger is één van die oude franchises die Disney graag tot leven wil brengen. Dat vertelde althans producent Jerry Bruckheimer in de inleiding van het boek The Lone Ranger - Behind the Mask. Eerder probeerde de studio dat in 2012 onsuccesvol met John Carter, en ook bij The Lone Ranger faalde die poging. Niet dat de studio niet voorzichtiger was dit keer. Disney besloot de film in eerste instantie te cancellen omdat het budget te hoog was, maar toen producent Bruckheimer dat omlaag had weten te brengen, mochten de opnames toch van start gaan. Hoeveel er precies verloren is met deze productie is niet bekend. Op z'n minst is dat 29,4 miljoen dollar, maar dat schijnt een voorzichtige schatting te zijn. Volgens sommige bronnen ligt het budget (inclusief marketingkosten) op 375 miljoen dollar, waardoor Disney rond de 114,5 miljoen dollar zou moeten afschrijven op deze western.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Sommige films hebben vooral te lijden onder het plot, en niet zozeer onder het acteerwerk. Juist dat laatste wordt, in geval van hoofdrolspelers Jim Carrey en Alan Arkin, door critici geprezen in deze film. Maar het plot was daarentegen weer niet heel interessant, net als de vele flauwe grappen in de film. We volgen twee illusionisten in Las Vegas. De ene, Burt Wonderstone, gespeeld door Steve Carell, dreigt van zijn troon gestoten te worden door de jonge en veel hippere illusionist Steve Gray (Carrey). Aan Burt de taak om een nieuwe invalshoek te vinden en zijn magie nieuw leven in te blazen.
» Bekijk de trailer
The Lone Ranger is niet de enige megamislukking van het jaar. Deze film van regisseur Bryan Singer (die op dit moment alweer werkt aan een nieuwe blockbuster, X-Men: Days of Future Past) past ook in dat rijtje. Hoeveel Legendary Pictures precies heeft moeten afschrijven op dit fantasy avontuur is niet zeker. De ene bron stelt dat het bedrag 42 miljoen dollar is, en de andere maakt daar 140 miljoen dollar van. Dat de film geflopt is, moge duidelijk zijn. In dit CGI-sprookje volgen we de simpele boerenknecht Jack, die het paard van zijn oom moet verkopen om aan wat voedsel te komen. In plaats daarvan verkoopt hij de oude knol voor een stel magische bonen. Niet waar oomlief op gehoopt had, die de bonen uit pure frustratie uit het raam werpt. Niet lang daarna staat er in de achtertuin een enorme bonenstaak, die naar het land van de reuzen leidt. Die willen het koninkrijk veroveren, en aan de onwaarschijnlijke held (het koninkrijk heeft immers ook gewoon ridders, die veel geschikter zijn voor dit soort klusje) Jack de taak om dit te voorkomen.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Dat grote namen niet garant staan voor een hoge opbrengst, is tot nu toe wel gebleken uit de films op dit lijstje. Een film die ook in dat straatje thuishoort, is Paranoia. Met acteurs als Gary Oldman en Harrison Ford wist regisseur Robert Lekutic niet bepaald de minsten te strikken. Toch valt er vrijwel geen criticus te vinden die positief is over deze film. Clichématig en nooit echt spannend, dat is de consensus. Paranoia volgt de ambitieuze Adam Cassidy, die gechanteerd wordt door de meedogenloze CEO van het bedrijf waarvoor hij werkt, Nicholas Wyatt. Adam moet gedwongen aan de slag voor de concurrent, en de bedrijfsgeheimen doorspelen aan Wyatt. Dat concurrerende bedrijf wordt gerund door de oude leermeester van Wyatt, Jock Goddard. Adam boekt succes en belandt al snel in een wereld van privéclubs en schitterende bolides. Maar dat weerhoudt Wyatt er niet van hem te blijven chanteren.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Vergeleken met andere films op deze lijst werd Bullet to the Head nog niet eens zo slecht ontvangen. De film draaide zelfs in 2012 tijdens het Internationale Filmfestival van Rome. Toch blijken de kritieken (die in vergelijking met sommige films op deze lijst ronduit positief te noemen vallen) en de festivalopening het publiek vrij weinig te zeggen. Bullet to the Head beleefde het slechtste openingsweekend voor een film met Sylvester Stallone in de hoofdrol, in 32 jaar. Sterker nog: het openingsweekend was op één na de slechtste ooit voor Sly. Die speelt in de film de keiharde huurmoordenaar Jimmy Bobo, wiens partner in crime vermoord wordt door een andere huurmoordenaar. Politieagent Taylor Kwan, die ook zijn partner aan deze brute vent verloren heeft, stelt voor samen te werken, om hun vrienden te wreken.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
In deze peperdure bovennatuurlijke comedy wordt politieagent Nick Walker tijdens zijn dienst doodgeschoten. Hij is niet helemaal dood, want kan zijn werk gewoon voortzetten voor het Rest In Peace Department, kort voor R.I.P.D.. Samen met de (letterlijk) eeuwenoude Roy Pulsipher gaat hij op zoek naar zijn moordenaar. De op de gelijknamige comic gebaseerde film werd niet bepaald positief ontvangen door critici en wist ook niet heel veel buzz aan te trekken. Critici oordeelden dat de film teveel formulewerk is, waardoor deze niet weet te slagen in zijn pretenties. De enige positieve factor schijnt het acteerwerk van Jeff Bridges te zijn. Maar die is ook niet altijd even leuk.
» Bekijk de trailer