Fraai boek - The Making of Return of the Jedi

De afsluiter van een geweldige boekentrilogie.

[/url]

The Making of Return of the Jedi

Auteur:J.W. RinzlerPagina's:384Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Aurum PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-78131-076-2

De afgelopen weken recenseerden we de eerste twee boeken van J.W. Rinzler over het maken van de originele Star Wars-trilogie. We begonnen uiteraard met het boek over [url=http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=33799]A New Hope, gevolgd door een recensie van het boek over The Empire Strikes Back. Deze week sluiten we deze trilogie af met een recensie van het boek over het maken van Return of the Jedi. En dat is net als de andere boeken van het drieluik een geweldig boek.

Schrijver Rinzler kreeg voor het schrijven van zijn boeken ongelimiteerde toegang tot de archieven van Lucasfilm, en dat kun je tijdens het lezen ook merken. Niet alleen krijgen we net als in de andere boeken een enorme berg informatie gepresenteerd, deze wordt ook afgewisseld met concept art, productiefoto's en stukken uit de verschillende scenario's en vergaderingen van regisseur George Lucas en de andere scenaristen. Het boek begint met het bedenken van het verhaal van de film. Het blijkt dat de impopulaire Ewoks al vanaf het begin op de een of andere manier in de film voor moesten komen. Maar hoe wist men nog niet zeker...



Dat was niet het enige onzekere aan het verhaal. Ook was er een serieus gesprek tussen Darth Vader, de Keizer, Yoda en Obi-Wan Kenobi gepland. Obi-Wan en Yoda zouden vanuit de zogenaamde 'netherworld', waar ze naartoe gingen na hun dood, praten met de twee slechteriken. Een heuse woordenstrijd tussen goed en kwaad, die gelukkig niet in de film te zien was. Maar Rinzler gaat veel verder in zijn omschrijving van eerdere versies van het verhaal.

Zo lezen we ook volledige transscrips van vergaderingen die George Lucas, Michael Marquand, Lawrence Kasdan en Howard Kazanjian hielden over het plot van de film. Op die manier besloten de mannen over zaken als de dood van Yoda en de schuilplaats van de Keizer. De Keizer moest in vroege versies van het scenario een schuilplaats omringd door lava hebben. Uiteindelijk vond niemand het een geloofwaardig idee, al wist Lucas het op een bepaalde manier in Revenge of the Sith te stoppen.



Al tijdens het schrijven van het scenario werd er actief aan concept art gewerkt. Op vrijwel elke pagina is wel concept art te vinden, die past bij de stukken verhaal die besproken worden. Dat is een goede toevoeging aan het boek, want zo wordt het een interessant, afwisselend geheel. Verder komen wederom uitgebreid de opnames van de film aan bod. Dat gaat gepaard met een bespreking over praktische effecten op de set, en wordt gevolgd door een bespreking van de visuele effecten.

Leuk aan dit alles is dat er uitgebreid ingegaan wordt op de manier waarop wezens tot leven worden gebracht. Daarbij ligt vooral de focus op de verschillende bizarre wezens die Jabba the Hutt omringen in de film. Verder blijkt dat de filmmakers lange tijd twijfelden over de titel van de film. Al vanaf het moment dat eraan gewerkt werd, was de werktitel Revenge of the Jedi, maar niemand was daar echt tevreden mee. Een Jedi neemt geen wraak, en daarom moest de film een titel met een minder vijandige lading krijgen. Het werd uiteraard Return of the Jedi.



Net als de twee andere boeken van Rinzler die we gerecenseerd hebben, is dit een schitterend werk. Het is mooi vormgegeven, en vooral de koppeling tussen afbeeldingen en tekst springt in het oog. Dat deze afbeeldingen afgewisseld worden door concept art, productiebeelden en foto's uit de film, maakt het des te beter. Verder wordt er redelijk veel afgewisseld in het boek. Zo worden de hoofdstukken over het scenario afgewisseld met andere stukken tekst die bijvoorbeeld de visie op bepaalde hoofdpersonen bespreken. Daarbij laat Rinzler waar mogelijk de hoofdrolspelers zelf, zoals geestelijk vader van de franchise, George Lucas, aan het woord. Een echte aanrader dus.

Het boek is te koop op websites zoals Bol.com, Polare en Athenaeum. Met dank aan Aurum Press voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair