Fraai boek - The Making of the Empire Strikes Back

Het tweede deel in dit fantastische drieluik van J.W. Rinzler.

[/url]

The Making of the Empire Strikes Back

Auteur:J.W. RinzlerPagina's:361Release:2010Taal:Engels
Uitgeverij:Aurum PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-84513-555-3

Vorige week recenseerden we het boek [url=http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=33799]The Making of Star Wars van J.W. Rinzler. Deze week is het tweede deel in zijn boeken over het maken van een van de invloedrijkste trilogieën ooit aan de beurt: The Making of The Empire Strikes Back.

Star Wars was toen de film uitkwam een gigantische hit. De film opende in slechts 32 bioscopen maar naarmate de weken verstreken, besloten steeds meer bioscopen om de film te laten zien. Veel mensen begonnen te vragen om een vervolg, en dat werd dan ook al snel aangekondigd. Toch was ook het maken van dit vervolg geen eenvoudige opgave voor regisseur en geestelijk vader George Lucas. Niet alleen was zijn productiehuis LucasFilm nog geen volwaardig bedrijf, en was het hele special effects team van ILM bezig met Battlestar Galactica, hij zag het ook niet zitten om nog zo'n helse productie te moeten doorstaan.



Toch wilde Lucas ditmaal het volledige verhaal vertellen dat hij in gedachten had. Uit een notitieblad dat in het boek staat, blijkt dat al lange tijd grote plannen met de franchise had. Voordat duidelijk werd dat Star Wars een succes zou worden, was de realisatie van al die plannen niet zeker. Nu dus wel, en dus wilde Lucas zich helemaal geven. Hij bedacht een waslijst met punten waar de vervolgfilm aan moest voldoen. Zo moest Luke in de eerste akte al gescheiden worden van zijn vrienden. Maar hoe? De maanden daarop bedacht Lucas allerlei manieren om die gaten te vullen, en implementeerde hij nieuwe ideeën. Ben Kenobi (Alec Guinness) zou ineens, om maar wat te noemen, niet meer dood zijn (een idee dat later inderdaad op een bepaalde manier gebruikt werd).

Samen met scenarist Lawrence Kasdan werd er gewerkt aan een scenario waarmee gewerkt kon worden. Een basisplan was er vanaf dat moment ook. Het hele uitgangspunt van de film was dat Luke zijn training zou gaan volgen, als gevolg van een gebeurtenis in de eerste akte. Aan het einde van de film kon hij dan eindelijk wraak nemen op de krachten van Darth Vader. Tegelijkertijd werd ook een regisseur gevonden voor de film, want Lucas wilde dat echt niet meer doorstaan: de eer was aan Irvin Kershner.



Interessant aan het boek is dat er ditmaal meer gesproken wordt over de visie die Lucas voor ogen had. Scenarist Lawrence Kasdan vertelt bijvoorbeeld dat Yoda voorgesteld werd als de hoofd-samoerai uit Akira Kurosawa's Seven Samurai, Shimada. Het boek besteedt ook uitgebreid aandacht aan verschillende ontwerpen in de film. Zo bedacht Lucas dat er een stadplaneet moest zijn, dat op een bepaalde manier moest lijken op de Death Star.

De nadruk ligt ditmaal daardoor niet, zoals in The Making of Star Wars, op het schrijven van het scenario. Eerder wordt er veel aandacht besteed aan het uitbreiden van het fictieve universum waar Star Wars ondertussen uit bestaat. Daardoor voelt dit boek niet als een herhalingsoefening van het vorige werk. Het is dus geen standaardwerk, zoals sommige Making of boeken dat lijken te zijn. Toch zijn er enige constanten te bespeuren. Het schrijven van het scenario komt aan bod, de opnames van dag tot dag en de ontvangst van de film wordt besproken. The Making of The Empire Strikes Back is een mooi boek, dat net als zijn voorganger meer dan de moeite waard is.



Volgende week bespreken we het derde deel in de reeks van Rinzler. Onze recensie van het eerste boek kun je hier vinden. Met dank aan Aurum Press voor het recensie-exemplaar. Het boek is online te koop bij webshops zoals Bol.com, Polare en Athenaeum en natuurlijk ook bij de betere boekhandel.

NieuwsFilm

meest populair