Fraai boek - The Making of Star Wars

Een schitterend, zeer compleet werk.

[/url]

The Making of Star Wars

Auteur:J.W. RinzlerPagina's:324Release:2007Taal:Engels
Uitgeverij:Aurum PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-178131190-5

Star Wars wordt vaak genoemd als een van de invloedrijkste films uit de jaren '70. Geen wonder dus dat [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=12176]George Lucas in de jaren na het verschijnen van deze film nog twee vervolgen maakte. Gevolgd uiteraard door de veel later gemaakte en minder goed ontvangen prequel trilogie. De komende drie weken recenseren we boeken van J.W. Rinzler, die een zeer diepgaande blik achter de schermen van het maken van de films geeft. Deze week beginnen we bij het eerste boek, The Making of Star Wars, dat oorspronkelijk in 2007 verscheen. Dit jaar verscheen een hernieuwde editie.

Het zeer uitgebreide boek begint in 1968, het jaar waarin George Lucas begon met werken aan zijn eerste feature film, THX 1138. Toen dacht hij al na over een ruimtefilm. Maar voordat zo'n ambitieus project gerealiseerd kon worden, was er eerst een goede reputatie nodig. Geholpen door Francis Ford Coppola kreeg Lucas het voor elkaar: hij mocht na het floppen van THX 1138 nog twee films maken, American Graffiti en wat toen The Star Wars heette.



Na dit verhaal, waaruit de moeizame ontwikkeling van de film naar voren komt, valt te lezen hoe Lucas het scenario schreef. Ook dit vorderde maar moeilijk. Lucas bedacht keer op keer andere namen voor zijn personages, om maar wat te noemen. Mooi aan de hoofdstukken over het scenario is dat je merkt hoe het verhaal langzaamaan steeds meer vorm krijgt.

Zo kom je uiteindelijk uit op een punt waarop Star Wars ook daadwerkelijk lijkt op wat wij kennen. In zijn beschrijving van het schrijfproces gaat Rinzler niet voorbij aan enkel de moeite van Lucas met het goed structureren van het verhaal. Externe factoren komen ook uitgebreid aan bod. Zo blijkt dat, toen 20th Century Fox besloot het budget omlaag te brengen, Lucas het verhaal moest omgooien. Oorspronkelijk zouden er een aantal scènes plaatsvinden op de planeet Alderaan, alvorens deze vernietigd werd. Doordat het budget kromp, was dat niet langer mogelijk, en moest Lucas complete delen van de film omgooien. Dat kwam, getuige het verhaal van Rinzler, het tempo van de film flink ten goede.



Onherroepelijk komt het boek na dit verhaal toe aan de opnames. Daaruit komt vooral een beeld naar voren van een regisseur die niet serieus genomen werd door zijn crew. Lucas voelde zich gestrest, mede door de druk die de studio op hem zette om de film op tijd af te krijgen. Maar ook zijn cast stribbelde enigszins tegen. Zo dreigde Alec Guinness, die de rol van Obi-Wan Kenobi speelde, ermee te stoppen omdat zijn personage doodging in de film. Na een lange lunch wist Lucas hem er toch van te overtuigen. Werkelijk elke opnamedag, en speciale gebeurtenissen tijdens die dagen komt aan bod in het boek.

Vervolgens komt Rinzler nog toe aan het editen van de film, en het toevoegen van visuele effecten. Dit laatste blijkt nog de meeste problemen opgeleverd te hebben. ILM had met nog maar een paar maanden tot de releasedatum te gaan al de helft van het budget uitgegeven en pas één shot geproduceerd. Toen Lucas dat hoorde, leek het erop dat hij een hartaanval kreeg, en moest hij een nachtje in het ziekenhuis verblijven.



Rinzler gaat in deze deluxe editie in op werkelijk alles dat komt kijken bij het maken van de film. Er is een mooie balans gevonden tussen het tonen van mooie concept art, en beelden uit de film enerzijds, en tekst anderzijds. Die tekst is aangevuld met notities van Lucas zelf, en met delen uit de verschillende scenario's die geschreven werden voor Star Wars. Werkelijk alles wat je maar kunt bedenken komt aan bod in dit schitterende werk. Volgende week recenseren we het tweede boek in de trilogie van Rinzler: The Making of The Empire Strikes Back.

The Making of Star Wars is online te koop bij websites als Bol.com, Polare en Athenaeum, en natuurlijk bij de betere boekhandel. Met dank aan Aurum Press voor het recensie exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair