Stemmen Afficheprijs 2013 begonnen

Wordt het Borgman, De ontmaagding van Eva van End, De nieuwe wildernis, Verliefd op Ibiza of Wolf?

Er kan weer gestemd worden voor de Cinema.nl Afficheprijs, de publieksprijs voor de beste filmposter van het afgelopen filmjaar. Er is voor een vakjury een selectie gemaakt uit ruim vijftig posters voor speelfilms en documentaires, en nu is het aan het publiek op te bepalen wie er wint.

De jury bestond dit jaar uit Bor Beekman (filmjournalist de Volkskrant), Youry Bredeveld (Director Marketing & Communications Pathé), Tibor Dekker (eindredacteur Cinema.nl), Martin Koolhoven (regisseur), Monique van Schendelen (filmpubliciteitsexpert MvSP), Marieke Saly (coördinator Communicatie & PR Nederlands Film Festival) en Jan Pieter Ekker (de bedenker en coördinator van de Afficheprijs).

De keuzes van de jury zijn dit jaar gevallen op Borgman, De ontmaagding van Eva van End, De nieuwe wildernis, Verliefd op Ibiza en Wolf. Mensen die stemmen maken kans op een ticket voor het Gouden Kalf Gala, en tal van andere prijzen.

Hieronder kun je elk van de posters zien. Stemmen kan hier. De winnaar van vorig jaar, en het jaar ervoor, Joost Hiensch (hij ontwierp samen met Suzanne Keilhack de poster van l’Amour des Moules dat vorig jaar won en samen met haar 170 Hz, dat het jaar ervoor won).

Borgman (ontworpen door Alex van Warmerdam, met typografie door Ivo Mulder)
Hiensch: “Onmiskenbaar Alex van Warmerdam, je herkent het direct. De films van Van Warmerdam hebben altijd iets grauws, wat je meestal terugziet in zijn posters. Maar deze heeft ook iets verfrissends, door het kleurgebruik, de typografie en die helblauwe ogen!”


De nieuwe wildernis (onderworpen door Arent Jack)
Hiensch: “De donkere dreigende wolken maken het beeld spannend; er gaat veel dreiging uit van het beeld. Ook is het heel dynamisch, er gebeurt van alles. Eigenlijk is het een heel on-Hollands tafereel. Zo'n meute galopperende paarden, waar vind je die nu nog?!”



De ontmaagding van Eva van End (ontworpen door Tim Enthoven)
Hiensch: “Prachtig. Waanzinnig. Verfrissend. Vervreemdend. Dit willen we zien! Het is knap dat je direct weet dat het niet om een tekenfilm gaat, hoewel het affiche wel iets heeft van een stripverfilming als Ghost World.”


Verliefd op Ibiza (ontworpen door Michael van Randeraat / Locust Entertainment)
Hiensch: “Knap hoe de ontwerper zoveel mensen in één plaatje heeft gekregen. En dat je direct ziet dat er veel (relationele) verhaallijntjes zijn. Over smaak valt te twisten, maar deze filmposter werkt als een trein, mede door de heerlijke zwoele zomeravondkleuren.”



Wolf (ontworpen door Jay Sunsmith, beeld: Daniel J. Ashes)
Hiensch: “Het affichebeeld doet vast niet helemaal toevallig denken aan La Haine: het belooft een heftige film te worden. Gek genoeg is dit de enige poster die ons naar de website van de film heeft weten te lokken, misschien omdat de poster eigenlijk nog niet zo heel veel weggeeft? Maar zwart, wit en rood werkt altijd, toch?”



NieuwsFilm

meest populair