Filmregisseurs verliezen rechtszaak tegen kabelaars

De kabelaanbieders hoeven de regisseurs niet individueel te betalen voor het uitzenden van hun producten.

De Vevam, de vereniging van filmregisseurs, heeft de rechtszaak tegen kabelaanbieders UPC en Ziggo verloren. De rechtszaak draaide om het uitbetalen van vergoedingen door de kabelaars aan individuele filmregisseurs. Filmregisseurs eisten dat de kabelaanbieders een betaling zouden verrichten, indien een van hun films op televisie vertoond werd.

Eerder werden deze vergoedingen door Vevam geïnd bij de kabelexploitanten, maar in oktober 2012 besloten laatstgenoemden daarmee te stoppen. De filmregisseurs eisten daarom een directe vergoeding van de kabelaanbieders voor de vertoning van hun films.

De rechter kon zich daar niet in vinden, om de technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd. Met het aanleveren van films, verrichten de kabelexploitanten geen primaire openbaarmaking. En juist om die reden hoeven ze inderdaad niet te betalen.

Verder was de rechter van oordeel dat de contracten van regisseurs met Vevam niet zouden kunnen dienen als basis voor de vergoedingsplicht van de kabelexploitanten aan de filmregisseurs. De proceskosten van het kort geding, die op 42.000 euro neerkomen, zijn dan ook voor rekening van de filmregisseurs.



NieuwsFilm

meest populair