De klimaatramp die zich voltrekt in de bioscoopfilm The Day After Tomorrow, is niet realistisch. Dat zeggen klimaatonderzoekers van het KNMI die de film in de voorpremière hebben gezien.
In The Day After Tomorrow verandert het noordelijk halfrond binnen een week in een ijslandschap door een abrupte klimaatverandering. Hoofdrolspeler is een klimaatwetenschapper die waarneemt hoe een enorme ijsschots op Antartica afbreekt, het begin van de weersomslag.
,,De kans op een abrupte klimaatverandering zoals geschetst in het scenario is in deze eeuw, laat staan in de nabije toekomst, uitermate klein'', aldus klimaatonderzoeker R. van Dorland van het KNMI maandag.
In de film komt door een overvloed van zoet water in de Atlantische Oceaan de zogenoemde warme Golfstroom tot stilstand en koelt het noordelijk halfrond af. Een hagelbui in Tokio, sneeuw in India, een serie verwoestende tornado's in Los Angeles en drie superstormen volgen. In het oog van deze superstormen daalt de temperatuur met 10 graden per seconde en bevriest alles en iedereen van het ene op het andere moment, zoals ,,visueel overtuigend'' gebeurt in Manhattan.