Actrice Jean Stapleton overleden

Ze werd vooral bekend met haar rol in 'All in the Family'.

Jean Stapleton, die drie Emmys won en de harten van het publiek wist te veroveren met haar rol van Edith Bunker in de televisieserie All in the Family is afgelopen vrijdag in New York overleden.

De actrice werd gecast in de rol van Edith Bunker toen ze al bijna vijftig was. Daarvoor was ze al in veel toneelstukken, films en televisieseries te zien geweest. Pas met All in the Family wist ze het grote publiek écht te bereiken. De serie liep van 1971 en 1979 en wordt omschreven als een baanbrekende serie.

Dat komt vooral door de zaken die het personage van Stapleton beleefde in de serie. Zo was er voor het eerst een vrouw op televisie die door de menopauze ging, bijna verkracht werd en een knobbeltje in haar borst ontdekte. Vooral dat laatste was vernieuwend, omdat er in die tijd nauwelijks over borstkanker gesproken werd.

Toen de serie afgelopen was, was Stapleton ook even te zien in de spin-off, die over de man van Edith Bunker ging, Archie Bunker (gespeeld door Carroll O’Connor). De actrice had het echter al snel gehad met die rol en stopte na het eerste seizoen moet de serie.

Vanaf dat moment was ze nog te zien in een boel andere televisieseries, zoals Scarecrow and Mrs. King, Faerie Tale Theater, Bagdad Cafe, Touched by an Angel en Everybody Loves Raymond.

Jean Stapleton werd 90 jaar oud.

NieuwsFilm

meest populair