Ondanks dat de regisseur de afgelopen tijd geen enorme hits heeft weten te maken, blijft Oliver Stone een van de grootste namen in Hollywood. Daarom gaan we deze keer via wekelijkse POLL na welke film van de drievoudig Oscarwinnaar het meest geliefd is onder de FilmTotaal bezoekers.
In hetzelfde jaar dat Stone aan de New York University afstudeerde, maakte hij de korte film Last Year in Viet Nam (1971). Nadat hij vervolgens een flink aantal jaar allerlei rollen vervulde achter de schermen en de matige ontvangen eerste film Seizure (1974) maakte, bezorgde zijn script voor de gevangenisfilm Alan Parkers Midnight Express (1978) hem het eerste grote succes. Hij won voor zijn werk namelijk een Oscar voor "Best Adapted Screenplay". In de jaren daarop regisseerde hij zelf de matig ontvangen horrorfilm The Hand (1981) en leverde hij de scripts af voor de succesvolle films Scarface (1983) en Year of the Dragon (1985). In 1986 wist Stone als regisseur door te breken met de goed ontvangen en back-to-back opgenomen titels Salvador (1986) en Platoon (1986). De laatstgenoemde oorlogsfilms werd een groot financieel succes en won vier Oscars (8 nominaties), waaronder "Best Director" en "Best Picture". Salvador deed het financieel een flink stuk minder, maar werd wel beloond met Oscarsnominaties voor de mannelijke hoofdrol (James Woods) en het script van Stone zelf.
In de jaren daarop bleef hij succes aan. Hij regisseerde onder meer het financiële misdaaddrama Wall Street (1987), waarvoor acteur Michael Douglas een Oscar won, het wat onbekendere drama Talk Radio (1988), zijn tweede Vietman-film Born on the Fourth of July (1989) en de muzikale biopic The Doors (1991). Voor Born on the Fourth of July won Stone zijn tweede - en voorlopig laatste - Oscar voor Beste Regie. In 1991 verscheen met JFK één van zijn bekendste en meest ambitieuze films. Zoals te verwachten werd de politieke biopic zowel bekritiseerd als geprezen. Het verzilverde uiteindelijk twee van de acht Oscarnominaties. Na de film over John F. Kennedy verscheen Stone's derde Vietman-film Heaven & Earth (1993), welke werd opgevolgd door het stevige Natural Born Killers (1994), waarvan het script werd geschreven door Quentin Tarantino. Daarna boekte hij een iets magerder succes met Nixon (1995), tevens de laatste film die Oscarnominaties ontving. In de jaren die erop volgenden verschenen er wat minder grote titels als de misdaadthriller U Turn (1997) en de redelijke American Football film Any Given Sunday (1999), die in de States - uiteraard - goed scoorde. Na de docu Comandante (2003) verscheen er in 2004 het hevig bekritiseerde Alexander (2004) over de wereldveroveraar Alexander de Grote. Het werd met de grond gelijk gemaakt en zelfs Stone leek zich niet in zijn eindresultaat te kunnen vinden. Niet veel later verscheen namelijk de "director's cut" en in 2007 bracht Stone het 3,5 uur durende Alexander Revisited: The Final Cut uit.
Nadat de wereldschokkende gebeurtenissen op "9/11" waren verwerkt, greep ook Stone zijn kans om er een film over te maken. Het resultaat was het drama World Trade Center (20060. Het werd - wederom - niet het succes waarop de regisseur had gehoopt. Twee jaar later maakte de regisseur wederom een biopic over een Amerikaanse president. Dit keer was het de zittende president George W. Bush die in W. de schijnwerpers werd gezet. Weer bleef een succes uit. Door de mindere titels lijkt het erop dat Stone zich in 2010 liet verleiden tot het maken van Wall Street: Money Never Sleeps, een sequel op zijn eigen klassieker Wall Street uit 1987. Ondanks dat het redelijk scoorde aan de bioscoopkassa, kwam het niet in de buurt van zijn voorganger. Ook het matig ontvangen en niet heel florissant presterende Savages uit 2012 gaat waarschijnlijk niet de geschiedenisboeken in.
Op Rotten Tomatoes heeft Salvador met 92% het hoogste percentage. Met 14% voor The Hand en 16% voor Alexander zijn deze films veruit het meest "Rotten" op RT. Financieel gezien boerde JFK het beste, aangezien het zo'n $205,4 miljoen noteerde aan wereldwijde opbrengst. Voor zover na te gaan was Salvador zijn financieel minste (grote) film, aangezien het niet verder kwam dan zo'n $3,2 miljoen wereldwijd. In totaal brachten de films van Oliver Stone een dikke $1 miljard op aan de mondiale bioscoopkassa.
Zes van zijn achttien films kregen in totaal 31 Oscarnominaties, verspreid over vele categorieën. De films Platoon (vier), Wall Street (één), Born on the Fourth of July (twee) en JFK (twee) vielen daadwerkelijk in de prijzen. Het is redelijk onduidelijk waar de regisseur zich nu mee bezigt. Onlangs verscheen van Stone nog de goed ontvangen tv-docu serie The Untold History of the United States. Een nieuw filmproject is nog niet (officieel) bekend.
In onderstaande poll zijn alleen de avondvullende films opgenomen. De docu's die hij de afgelopen tien jaar regisseerde zijn niet meegenomen. Uiteraard ben je vrij om over alles te discussiëren in de reacties. Helaas zijn we vergeten om Talk Radio (1988) in onderstaande POLL op te nemen. Dit is niet meer aan te passen.
Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS
POLL: De films van Oliver Stone
Wordt het Platoon, JFK, Wall Street, Natural Born Killers of...? Stem zelf!