Peter Greenaway verfilmt 'Dood in Venetië'

Een van de bekendste werken van Thomas Mann komt wederom naar het witte doek.

Regisseur Peter Greenaway zal voor het eerst in twee decennia weer een film maken in het Verenigd Koninkrijk. Hij wil een van de bekendste novelles van de Duitse schrijver Thomas Mann, Dood in Venetië, maken.

De bedoeling is om de film begin 2014 op te nemen, en dat vreemd genoeg niet in Venetië te doen. Daarnaast wil Greenaway enkel met Britse acteurs maken. Oorspronkelijk zouden de opnames wel in Italië plaatsvinden, maar van dat plan is nu dus afgeweken.

Dat is volgens Greenaway omdat de studio’s in Groot-Brittannië tegenwoordig een stuk vriendelijker tegenover dit soort projecten staan dan vroeger het geval was. ”We gaan waar de omstandigheden het beste zijn in deze moeilijke filmwereld. Waar het geld en de kansen zijn, ligt de uitnodiging.”

In 1971 werd het boek voor het eerst verfilmd, door de Italiaan Luchino Visconti. In de film en het boek raakt de schrijver Gustav von Aschenbach, die kampt met een writer’s block, in de Italiaanse stad Venetië bezeten door de schoonheid van een Poolse jongeling, Tadzio. Dit alles tegen de achtergrond van een nieuwe cholera-epidemie die de stad teistert.

De nieuwe film van Greenaway kijkt naar Tadzio, maar dan op een later moment in zijn leven. Voordat hij echter begint aan deze film, werkt hij nog aan de film Eisenstein, over de Russische filmmaker Sergei Eisenstein.

Daarnaast is zijn film 3X3D te zien in Cannes. Deze film bestaat uit drie korte films, van Greenaway, Jean-Luc Godard en Edgar Pêra, en laat de ontwikkeling van het 3D-formaat in de bioscopen zien.



NieuwsFilm

meest populair