FilmTotaal steunt talent: teaser korte film 'Adem'

Debuterend filmmaker Justus van den Elsen maakte een korte film.



Zo nu en dan plaatsen we op FilmTotaal een filmpje dat gemaakt is door een geïnteresseerde student, of beginnend filmmaker. Enige dagen geleden vonden we in de inbox een mailtje van Justus van den Elsen, een 22-jarige student International Media & Entertainment Management. Hij maakte de korte film Adem, die op vrijdag 15 februari in voorpremière gaat in het Theater de NWE Vorst in Tilburg. Daarna zal de film mogelijk ook op enkele Nederlandse festivals draaien.

Adem, dat Van den Elsen samen met een cast en crew maakte die volledig bestond uit studenten of net afgestudeerden, gaat over een oudere man, die vast zit in zijn routines van het dagelijkse leven. Hij is, zoals dat oudere mannen wel vaker gebeurt, geïsoleerd geraakt, en bedenkt een plan om uit dat isolement te komen. De hoofdrol wordt gespeeld door Jan Peter Wesetein, en een bijrol is weggelegd voor Lisa Hustings. Van den Elsen omschrijft het zelf als een worsteling tussen ethiek en misdaad, wat leidt tot een melancholisch portret van een man die weer adem wil gaan halen.

Hieronder de teaser van de film.

We mochten Van den Elsen ook nog enkele vragen stellen.

Waarom heb je de film gemaakt?
De vraag waarom ik de film gemaakt heb is lastig te beantwoorden, voor mijzelf was het meer een kwestie van wanneer, ik zie mezelf niets anders doen dan film maken voor de rest van mijn leven. Het begin van een jongensdroom.

Welke boodschap wil je uitdragen met Adem?
De boodschap van de film is lastig. Het gaat over eenzaamheid, en isolatie. Over de wanhoop waar eenzaamheid toe kan leiden, en hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben. Want als die mensen wegvallen, dan valt ook je referentiekader weg en word de grens tussen aanvaardbaar en onaanvaardbaar handelen steeds minder zichtbaar. En zo ook met mijn hoofdpersoon. Een boodschap of moraal is er dus niet heel erg, ik vond het veel belangrijker en fascinerender om een kijkje te nemen in de psychologie van een 'normaal' iemand die langzaam het contact met de realiteit verliest en de opbouw naar een onethische daad, waarvan we normaal gesproken alleen het krantenbericht zien. Wat drijft een normaal iemand om iets slechts te doen, dat is de vraag die ik heb proberen te beantwoorden in Adem. Gelukkig hebben we met Jan Peter Westein een fantastisch acteur gevonden, die die vervagende grenzen fantastisch speelt. Een fijnere acteur voor deze rol had ik niet kunnen wensen, en zo geldt hetzelfde voor Lisa Hustings die een bijrol heeft in de film.

Wat voor toekomstplannen heb je?
In de toekomst wil ik films blijven maken in arthouse & dramady. Voor inspiratie kijk ik vooral over de grens, naar mannen als Arnofsky, Chan Wook-Park en Godard. Op het moment ben ik bezig met de pilot van een televisiedramady, met grotendeels dezelfde crew, waar ik verwacht de komende maanden mee bezig te zijn. Daarna wil ik nog enkele korte films maken, en over een paar jaar mijn speelfilmdebuut maken met een coming-of-age drama waar ik al een tijdje mee bezig ben. Gelukkig ben ik voorlopig nog heel optimistisch wat betreft filmmaken en het financieringsklimaat in Nederland (we hebben Adem kunnen maken voor minder dan duizend euro), en zolang wij kunnen laten zien dat we met weinig middelen veel kunnen verwacht ik nog wel even bezig te kunnen blijven.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de film, de Facebook-pagina of Adem zelfs op Twitter volgen.

NieuwsFilm

meest populair