Fraai boek - Sculpting a Galaxy: Inside The Star Wars Model Shop

Visual effects die nog met de hand werden gemaakt!

Bekijk de afbeelding
Titel: Sculpting A Galaxy: Inside The Star Wars Model Shop | Auteur: Lorne Peterson | Uitgever: Insight Editions | Druk: 1 | Pagina's: 216 | Release: november 2006 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781933784038

Enige tijd terug plaatsten we het artikel over het fraaie boek Industrial Light & Magic: The Art of Innovation. Dit boek zoomde vooral in op de kraakheldere CGI van het bedrijf ILM, dat in 1975 werd opgericht door George Lucas. Dit grote VFX bedrijf toverde de visuele effecten in de begin jaren niet "rechtstreeks" uit een computer, zoals dat nu bijvoorbeeld wel gebeurt bij spektakelstukken als Iron Man en Transformers. Destijds werden de visuele effecten namelijk gemaakt met behulp van miniaturen, die door een bepaald cameragebruik gevoelsmatig enorm groot toonden in verhouding tot bijvoorbeeld de cast. Via de stop-motion techniek kwamen de meeste voertuigen ook in beweging. Uiteraard paste Lucas deze technieken voor het eerst grootschalig toe in zijn baanbrekende sci-fi kaskraker Star Wars (1977). Voor het net zo fraaie boek Sculpting a Galaxy: Inside The Star Wars Model Shop dook Lorne Peterson, mede-oprichter van ILM, in het archief van Lucasfilm. Het uiteindelijk resultaat verscheen al in 2006 en blijkt een schitterend overzicht van de vele miniaturen die werden gebruikt voor de zesdelige Star Wars saga.

Het voorwoord in Sculpting A Galaxy komt van de filmmaker Lucas zelf. Hij geeft kort aan hoe zij in 1975 en de jaren erop onvoorstelbare resultaten boekten in de ILM's "Model Shop". Ondanks dat de VFX tegenwoordig grotendeels uit de computer komt, ziet Lucas in dat het gedachtegoed nog steeds geldt: het uiterste vragen van de visuele mogelijkheden. Na nog twee voorwoorden van onder meer auteur Peterson volgen er vier uitgebreide hoofdstukken die achtereenvolgend inzoomen op de ruimteschepen, de voertuigen, de vele wezens en droids en de uiteenlopende omgevingen en gebouwen. Een van de eerste afbeeldingen in het boek, die van de miniatuur van de Millenium Falcon, laat duidelijk zien dat de ontwerpen al snel één tot twee meter groot waren.

Het eerste hoofdstuk, dat een start geeft aan de visuele presentatie van zo'n 300 foto's, zoomt zoals gezegd in op de ruimteschepen. Er wordt voornamelijk stilgestaan bij de miniaturen die werden gemaakt voor de originele Star Wars trilogie. Een beknopte beschrijving geeft niet alleen een korte indruk op het schip, maar geeft ook een snelle beschrijving hoe het gemaakt is. De vele schepen werden namelijk gemaakt van de meest uiteenlopende attributen, zoals walnoten (?) en - meer voor de hand liggend - onderdelen van auto's. De drie volgende hoofdstukken zijn qua opzet niet veel anders. Er zijn veel beelden te zien en er is overwegend weinig ruimte voor een uitgebreide toelichting. Dit neemt niet weg dat de informatie die geboden wordt opmerkelijk is, aangezien er bijvoorbeeld wordt aangegeven hoe groot de modellen zijn en waar bepaalde uitdagingen lagen. De "Death Star" omgeving was bijvoorbeeld zo groot dat bepaalde opnames alleen mogelijk waren in de parkeergarage van ILM. In het laatste hoofdstuk is overigens flink aandacht voor landschappen en gebouwen uit de "sequel trilogy". Het is zeer aardig om te zien dat in deze met CGI overbeladen Star Wars films flink gebruik is gemaakt van tastbare miniatuursets.

Hieronder een viertal foto's uit Sculpting a Galaxy: Inside The Star Wars Model Shop, dat zo'n 218 pagina's telt. Op de spread van zijn voorwoord zien we regisseur George Lucas te midden van een enorme lading miniaturen, die werden gemaakt voor Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) en Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983). Achterin het boek staat overigens een foto-overzicht van de vele mensen die in ILM's "Model Shop" werk(t)en.

Bekijk de afbeelding

De foto's in het boek zijn veelal close-ups van de verschillende modellen, waardoor het niet helemaal duidelijk wordt hoe groot deze waren. Zo nu en dan zijn er foto's te zien van de filmset en juist deze geven een goede indruk van hoe er met de vele miniaturen gewerkt moest worden. Sommige zijn namelijk belachelijk groot en dus niet bepaald wendbaar. Hieronder het afweergeschut van de "Star Destroyer":

Bekijk de afbeelding

Bij de ruimteschepen en de voertuigen valt op dat er veel gebruik werd gemaakt van kleine poppetjes die werden ingezet als stop-motion figuurtjes. In de werkelijke film is dit bijna niet te zien. Uiteraard werd er in de originele trilogie volop gebruikt van de stop-motion techniek. In latere re-releases werd er een deel van deze verouderde filmtechniek vervangen door CGI. Diegenen die dit nog eens haarfijn willen nalezen, kunnen terecht op deze wiki pagina.

Bekijk de afbeelding

Dat in de sequel trilogie ook voldoende gebruik werd gemaakt van modellen blijkt in het vierde hoofdstuk. Hele sets werden op schaal in elkaar gezet. In veel huidige films zie je dat ook dit grotendeels vervangen wordt door CGI. Mogelijk was dit ten tijde van Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) nog niet altijd mogelijk. Hieronder fraaie indrukken op de "maquettes" de Jedi Temple.

Bekijk de afbeelding

Het boek Sculpting a Galaxy: Inside The Star Wars Model Shop is voor een die-hard Star Wars fan misschien niet enorm onthullend, aangezien er in de loop der tijd vele honderden boeken over Star Wars films van George Lucas zijn verschenen. Voor een gemiddelde liefhebber is dit echter een lust voor het oog. Deze wordt namelijk getrokken tot de kleinste details van de vele herkenbare en eigenlijk ook nog aardig wat onherkenbare voertuigen. Vooral de foto's waarin ook de creatievelingen van ILM te zien zijn, geven een mooi beeld op wat het heeft ingehouden om met de veelal logge miniaturen te moeten werken. Tegenwoordig worden deze grotendeels vervangen door CG beelden. Het is daarom goed om te zien dat dit soort boeken met veel aandacht terugkijken op beginselen van visuele effecten. Toch zeker een stukje filmhistorie.
Met ruim 40 euro heeft Sculpting a Galaxy een redelijk prijskaartje. Voor wie het kan missen: er is ook een luxe en prijzige limited edition verkrijgbaar. Deze is inclusief een eigen miniatuur, die je nog wel even in elkaar moet zetten. Met dank aan uitgever Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

En omdat we nu toch helemaal in de Star Wars sferen zitten, de originele trailer van Star Wars (1977):


NieuwsFilm

meest populair