Fraai boek - Filmfanfare

"De geschiedenis van de Nederlandse film verbeeld in 51 strips."


Titel: Filmfanfare | Auteur: Dana Linssen en Gert Jan Pos & Willem Thijssen | Uitgever: Oog & Blik en De Bezige Bij | Druk: 1 | Pagina's: 128 | Release: maart 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9789079761791

Enkele maanden geleden kwam het boek Filmfanfare al uitgebreid in het nieuws. De grote Nederlandse filmmaker Dick Maas kon zich maar moeilijk in vinden in het creatieve idee dat zo'n vijftig Nederlandse striptekenaars aan de haal gingen met een aantal van zijn filmklassiekers. Hij beroepte zich op zijn formatrechten en overwoog juridische stappen. Uiteindelijk is het niet zover gekomen en staan de strips van Maas' films gewoon in het "stripboek", waarin elk van 51 geselecteerde grote Nederlandse films - van Een Carmen van het Noorden (1919) tot New Kids: Turbo! (2010) - worden samengevat op slechts één kleurrijke pagina.

Het boek Filmfanfare, beschreven door Dana Linssen en samengesteld door Gert Jan Pos en Willem Thijssen, start na een korte inleiding, met de titel "De zevende en negende kunst", gelijk met de eerste filmstrip. Op de linkerpagina staan bovenaan de naam van de tekenaar, de filmtitel, het jaar van uitgave en een opsomming van de producent(en), regisseur(s), secnarioschrijver(s) en cast. Vervolgens volgt er een door de tekenaar gemaakte filmposter en een korte en zeker erg aardige omschrijving over de film. Op de rechterpagina staat de strip. Sommige strips zijn heel authentiek in vakjes en tekstwolkjes, andere zoeken juist de grens op van het creatieve op. Na de strips is er ook ruimte voor de tekenaars. Ieder talent krijgt zijn biografie in gemiddeld slechts tien regels.

Proef op de som: Als je het boek Filmfanfare op een willekeurige pagina van de 128 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op de spread waarop de film Komedie om geld (1936) wordt geportretteerd. Striptekenaar Tobias Tak, bekend van meerdere graphic novels, neemt overduidelijk een creatieve insteek.



"Waarom 51 films in plaats van 50?" zou je je misschien kunnen afvragen. Voor de animatiefilm Als je begrijpt wat ik bedoel (1983) is een uitzondering gemaakt. De verfilming van het verhaal van de bekende Nederlandse striptekenaar Maarten Toonder was uiteraard een groot succes, maar werd oorspronkelijk niet geselecteerd om in het boek te verschijnen. De strip is een zogenaamde pastiche van de strip van Toonder, gemaakt door Elsje-tekenaar Gerben Valkema.



Uiteraard mocht Flodder (1986) van Dick Maas niet ontbreken. De komedie is door Boris Peeters omgezet in een tekstloze en daarmee ook weer een opvallende strip.



Dat er enorm veel verschil zit tussen de strips valt elke nieuwe pagina weer op. Voor de film Spoorloos, een verfilming van het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé, is door Jolein Kirpestein, een studente aan de kunstacedemie, op een mooie duistere manier getekend.



De laatste strip in Filmfanfare is van de komedie New Kids: Turbo! (2010), de komedie waar vele honderduizenden mensen op afkwamen. De strip is getekend door Jeroen Funke.



Filmfanfare is een bijzonder mooie uitgave geworden. De strips zijn in veel gevallen erg leuk om te lezen / bekijken en het korte extra beschrijving is netjes verzorgd. Dit maakt het "filmstripboek" een fraaie uitgave om eens door te nemen. Heel diepgaand is het uiteraard niet. Voor de prijs van zo'n 30 euro is het boek verkrijgbaar bij de bekende (online) boekhandels. Met dank aan uitgever Oog & Blik en De Bezige voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair