De voortekenen waren al niet goed en ook het eindresultaat valt tegen. Het Internationaal Filmfestival Rotterdam heeft als het gaat om bezoekersaantallen een dramatisch jaar achter de rug. Waar het IFFR vorig jaar nog zon 340.000 bezoekers mocht verwelkomen, waren er dit jaar rond de 270.000. Dat is een daling van bijna 15 procent. Dit maakte de organisatie zaterdag bekend.
De daling heeft volgens zakelijk directeur Janneke Starink vooral te maken met de economische crisis en de daaropvolgende bezuinigen van dit kabinet. In een verklaring op de website van het festival stelt Starink daarnaast dat het dalende bezoekersaantal ook aantoont dat de grenzen van de prijselasticiteit zijn bereikt. Daarmee doelt ze op de forse stijging van de ticketprijzen. Een kaartje voor een festivalfilm kostte dit jaar 11 euro, een bedrag dat veel bezoekers afschrikte.
Als het gaat om de films op het festival, heeft het filmfestival wel een heel aardige editie achter de rug. De Tiger Competitie, waarin de drie hoofdprijzen vrijdagavond werden uitgereikt aan de films Clip, De Jueves a Domingo en Egg and Stone, was van een heel redelijk niveau. Vooral de seksueel expliciete Clip hield de gemoederen op het festival flink bezig en was ook kwalitatief een van de beste films in competitie.
Daarnaast brachten gerenommeerde Europese filmmakers als Steve McQueen (Shame), Andrea Arnold (Wuthering Heights) en Aki Kaurasmaki (Le Havre) een bezoek aan het festival. Niet allemaal bleven ze even lang, maar het feit dat deze filmmakers toch de reis naar Rotterdam hebben gemaakt, laat zien dat het festival nog steeds een grote naam heeft in Europa.
Helaas waren de interviews met deze filmmakers tijdens de zogeheten Big Talks, waarbij ervaren interviewers de filmmakers voor aanvang van een film een half uur vragen stelden, vaker een mislukking dan een succes. Het gebeurde iets te vaak dat de interviewer zichzelf liever hoorde praten dan de regisseur, wat regelmatig in lachsalvos vanuit de zaal resulteerde.
Ten slotte moet ik nog een film noemen die in het verslag van mij of Kaj nog niet aan bod is gekomen en dat is Monsieur Lazhar, winnaar van de publieksprijs op het festival. De Canadese film, die over een paar weken kans maakt op een Oscar, gaat over een schoolklas waar de lerares zichzelf ophangt in de klas. Zij wordt vervangen door de Algerijnse immigrant Bachir Lazhar, die moet omgaan met de geschrokken kinderen maar zelf ook de nodige kopzorgen heeft.
Van een film die begint met een zelfmoord verwacht je een deprimerende film, maar dat is Monsieur Lazhar juist niet. Het is een publieksfilm, waarin regisseur Phillipe Falardeau met veel humor laat zien hoe Bachir Lazhar probeert te wennen aan de nieuwe kinderen, die op hun beurt ook met een heel andere leerstijl te maken krijgen. Het levert een fantastische film op, die hartverscheurende momenten knap afwisselt met veel humor en ook nog eens rake observaties maakt over het onderwijs. Een terechte winnaar van de publieksprijs. In maart volgt op FilmTotaal een interview met regisseur Philippe Falardeau.
Top 10:
1.The Descendants [rating 5]
2.Hugo [rating 5]
3.Shame [rating 5]
4.Monsieur Lazhar [rating 4.5]
5.Le Havre [rating 4]
6.Lena [rating 4]
7.Wuthering Heights [rating 4]
8.Alps [rating 4]
9.Miss Bala [rating 4]
10.I Wish [rating 4]
Het volledige ratingoverzicht is hier te vinden.