Target Disney's John Carter: $700 miljoen

Anders géén sequel voor de immens dure sci-fi fantasyfilm van Walt Disney.

Op /Film is een artikel verschenen waarin uitgelegd wordt waarom Disney's live-action speelfilm John Carter $700 miljoen moet opbrengen om een sequel te rechtvaardigen. De sci-fi fantasyfilm van regisseur Andrew Stanton (WALL•E, Finding Nemo) kost Disney zo'n $250 miljoen om te maken en kost daarnaast waarschijnlijk nog een flink bedrag aan marketingkosten. Alleen bij een bedrag van $700 miljoen zou Disney geld terugzien naar aanleiding van hun investering.

Een dergelijk verhaal was eerder te horen rond Disney's Tron Legacy en James Camerons Avatar. De laatste titel was uiteraard een baanbrekend succes, maar ondanks dat de tweede Tron zo'n $400 miljoen ophaalde aan de wereldwijde box office is een derde deel nog steeds niet officieel bevestigd. De sci-fi sequel kostte namelijk zo'n $170 miljoen om te maken en de marketingkosten van Disney waren volgens /Film aan de flinke kant. Aangezien "slechts" zo'n 55% van de box office opbrengst naar de filmmaatschappij terugvloeit, lijkt het erop dat Disney helemaal niet zo zeker is van een tweede deel.

Voor John Carter is het verhaal nog wat lastiger. De film kostte dus zo'n $250 miljoen en verdient misschien nog wel meer publiciteit dat Tron Legacy. De eerste trailers beloven veel visual effects, maar ook niet heel veel vernieuwends. Daartegenover staat dat de film geregisseerd is door Pixar's Andrew Stanton, eerder verantwoordelijk voor de blockbusters animatiefilms Wall E en Finding Nemo. De laatste film bracht wereldwijd zo'n 870 miljoen dollar op. Ook zouden eerste publieke screenings uitstekend zijn verlopen.

Overigens moet er een hele reeks John Carter films gaan verschijnen. Oorspronkelijk zou John Carter of Mars de titel zijn, maar omdat de gelijknamige romanreeks van Edgar Rice Burroughs, de geestelijke vader van Tarzan, flink wat titels en avonturen omvat, is Disney's filmtitel ingekort. Hieronder de eerdere trailer:


De sci-fi avonturenfilm gaat over de burgeroorlog-veteraan John Carter (Taylor Kitsch) die wordt overgebracht naar Mars. Op de planeet ontdekt hij een weelderige wereld waar metershoge groene barbaren de dienst uitmaken. Hij wordt gevangen genomen, ontsnapt weer en ontmoet vervolgens Dejah Thoris, Prinses van Helium, die naarstig op zoek is naar een held.

Andere rollen zijn voor Lynn Collins (The Number 23), Thomas Haden Church (Sideways), James Purefoy (Solomon Kane) en Mark Strong (Green Lantern). Een Nederlandse releasedatum staat op 30 maart 2012.

NieuwsFilm

meest populair