Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.
5 oktober: The Lion King 3D
6 oktober: Warrior, Body Language
13 oktober: The Three Musketeers, All Stars 2: Old Stars
20 oktober: Contagion, The Ides of March, Restless, The Guard, The Turin Horse
26 oktober: The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
27 oktober: De Heineken Ontvoering
5 oktober The Lion King 3D (Roger Allers, Rob Minkoff)
Toen The Lion King in 1994 uitkwam, werd de film een enorm kassucces. De film, die het wel en wee van de jonge leeuw Simba volgt, haalde bijna 800 miljoen dollar binnen in de wereldwijde box office en staat in menig toplijst. Dit blijkt ook wel als gekeken wordt naar RottenTomatoes, daar is de film namelijk certified fresh, met een rating van 89% op basis van 80 recensies. Roger Ebert oordeelde destijds als volgt: The saga of Simba, which in its deeply buried origins owes something to Greek tragedy and certainly to "Hamlet," is a learning experience as well as an entertainment. Reden genoeg dus voor Disney om te film opnieuw uit te brengen, en dit geheel in drie dimensies. Hiermee speelt de studio in op de huidige hype om oude films opnieuw in 3D uit te brengen (eerder werd bijvoorbeeld nog aangekondigd dat Titanic ook in 3D te zien zal zijn).
6 oktober Warrior (Gavin O'Connor)
Warrior volgt een gepensioneerd bokser, Paddy Colton. Als gevolg van zijn alcoholprobleem is zijn gezin uit elkaar gevallen, maar als Paddy zijn leven weer op de rails heeft, moet hij het vertrouwen van zijn zoons terugwinnen. Zijn jongste zoon, Tommy, vergeeft hem snel, en samen werken ze eraan van Tommy een professionele MMA-vechter (Mixed Martial Arts) te maken. Brendan, zijn andere zoon, heeft het niet zo op zijn vader en werkt zelf ook aan een carrière als professioneel MMA'er. Als de broers allebei meedoen aan een toernooi, komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondanks dat het verhaal vrij bekend voorkomt, vinden de filmcritici dat de film de clichés weet te omzeilen. Volgens RottenTomatoes, waar de film een percentage van 84% scoort, overkomt de film de vele clichés van het genre door de aangrijpende actie, het sterke acteerwerk en het oprechte gevoel dat de film met zich meebrengt.
6 oktober Body Language (Jeffrey Elmont)
De afgelopen jaren zendt RTL5 rond deze tijd van het jaar de danswedstrijd So You Think You Can Dance uit. Vorig jaar was een van de hoofdprijzen een rol in de dansfilm Body Language, die eigenlijk alleen weggelegd zou zijn voor de winnaar van de wedstrijd. Floris Bosveld, die uiteindelijk won, kreeg dan ook een van de vijf hoofdrollen, maar als beter gekeken wordt naar de cast blijkt dat een aantal andere deelnemers van de wedstrijd ook een rol hebben. Runnerup van vorig jaar, Lorenzo van Velzen Bottazzi, kreeg namelijk ook een van de hoofdrollen, net als finalisten van voorgaande edities. Een uur voordat het vliegtuig van vijf Nederlandse danscrews naar New York vertrekt, wordt hun subsidie ingetrokken. Vijf dansers van de groepen willen hun gratis vliegticket niet opgeven en gaan alsnog. Eenmaal in New York realiseren ze zich wat ze hebben gedaan: ze hebben geen geld, geen plan en geen crew. Daarom besluiten ze samen een crew te vormen en alsnog mee te doen aan de danswedstrijd, en daarnaast moeten ze proberen zonder geld in New York te overleven.
13 oktober The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
Een verfilming van het bekende boek De Drie Musketiers van Alexandre Dumas is niets nieuws. Sinds 1904 is het boek met enige regelmaat verfilmd, en zoals we gewend zijn van de filmindustrie is de rechtvaardiging voor de zoveelste verfilming gevonden in een nieuwe, moderne visie op het boek. De film speelt zich af rond de bekende drie musketiers: Athos, Aramis en Porthos. Daarnaast is er nog de jonge DArtagnan, die graag ook een musketier wil worden. Samen moeten ze een plan van Kardinaal Richelieu zien te verijdelen om oorlog tussen Engeland en Frankrijk te voorkomen. Leslie Felperin, die de film voor Variety al recenseerde voelt de film al verouderd aan. Although adequately entertaining thanks to lavish production values and game supporting perfs, this anodyne adaptation lacks a killer hook that would help it cross over to a demographic beyond action buffs and fanboys.
13 oktober All Stars 2: Old Stars (Jean van de Velde)
In 1997 kwam de Nederlandse voetbalkomedie All Stars uit. All Stars volgde een vriendengroep die samen elk weekend voetbalt. Als hun vijfhonderdste wedstrijd nadert willen sommigen van de groep ermee stoppen: allemaal kampen ze met hun eigen problemen en nu is het maar de vraag of ze nog door moeten gaan. Natuurlijk zijn ze uiteindelijk doorgegaan, met als uitkomst deze film. All Stars 2 speelt zich jaren later af en kijkt hoe het nu gaat met de vriendengroep. Door een onverwachts huwelijk besluit de groep een ouderwets trainingskamp te organiseren in de vorm van een lang weekend Barcelona. Samen kijken ze wat er nu eigenlijk van hun toekomstplannen terechtgekomen is. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Antonie Kamerling zijn rol in de film ook opnieuw zou vertolken, maar door zijn onverwachte zelfmoord mocht dit niet het geval zijn.
20 oktober Contagion (Steven Soderbergh)
Contagion volgt de uitbraak van een dodelijk virus dat zich via de lucht verspreidt. Iedereen die erdoor geïnfecteerd raakt sterft binnen enkele dagen een pijnlijke dood. Terwijl het virus zich razendsnel over de wereld verspreidt, probeert de medische wereld een geneesmiddel te vinden. Naast het virus neemt de wereldwijde paniek snel toe, en proberen gewone mensen te overleven. Volgens RottenTomatoes is de film enorm goed ontvangen: op basis van 172 recensies scoort de film namelijk een percentage van 85%. De consensus is als volgt: Tense, tightly plotted, and bolstered by a stellar cast, Contagion is an exceptionally smart -- and scary -- disaster movie.
20 oktober The Ides of March (George Clooney)
The Ides of March is alweer de vierde film die George Clooney regisseert. Defilm volgt Stephen, een ambitieuze persvoorlichter die onder campagneleider Paul Zara meewerkt aan de campagne van de democratische presidentskandidaat Morris. Al snel valt Stephen, ondanks zijn goede intenties, ten prooi aan achterkamertjespolitiek, verraderlijke manipulatie en wordt hij verleid door een jonge stagiaire. Hij probeert zich staande te houden, terwijl een journalist, de campagneleider van een andere kandidaat en een groot schandaal hem tegenwerken. Volgens Richard Corliss, die een recensie schreef voor TIME Magazine, is het een goede film. Clooney sees blustering bustle and edgy familiarity giant closeups of private conversations as the contrasts of political campaigns, which are, at heart, all rhetoric and no accountability.
20 oktober Restless (Gus van Sant)
Gus van Sants nieuwste film belooft een bijzondere film te worden. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Mia Wasikowska en Henry Hopper (inderdaad, de zoon van). Wasikowska speelt de terminaal zieke Annabel, die verliefd wordt op een jongen (Hopper) die ervan houdt om zoveel mogelijk begrafenissen bij te wonen. De jongen heeft ook een vriend die alleen hij ziet: de geest van een Japanse kamikazepiloot uit de Tweede Wereldoorlog. Op RottenTomatoes is men niet zo te spreken over de film. Op basis van 60 recensies scoort de productie 32%, wat de status rotten oplevert. Todd McCarthy over de film: Goopy doomed teen romance looks to appeal mostly to impressionable adolescent girls.
20 oktober The Guard (John Michael McDonagh)
Gerry Boyle (Brendan Gleeson) is een wat onconventionele Ierse agent. Zijn moeder ligt op sterven, hij heeft een voorliefde voor prostituees en een absurd gevoel voor humor. Als hij samen moet werken met de rechtlijnige FBI-agent Wendell Everett, om een groep drugsdealers op te pakken, levert dat natuurlijk vreemde situaties op. Dat is waarschijnlijk ook deel van de reden waarom The Guard het zo goed doet bij recensenten. Op basis van 115 recensies scoort de film op RottenTomatoes een percentage van maar liefst 95%. De consensus is als volgt: A violent, crackerjack comedy with a strong Irish flavor and an emminently likable Brendan Gleeson in the main role.
20 oktober The Turin Horse (Béla Tarr, Ágnes Hrantizky)
Toen Friedrich Nietzsche in 1889 in Turijn op de Piazza Alberto getuige was van de mishandeling van een paard veranderde zijn leven voorgoed. De huilende Nietzsche sloeg zijn armen om het uitgeputte en mishandelde tuigpaard, en schreef vervolgens nooit meer. Wat vervolgens met Nietzsche gebeurde is bekend, het verhaal van het paard niet. Daar focust de allerlaatste film van Béla Tarr zich dan ook op. De film, die uit slechts dertig takes bestaat, is de officiële Hongaarse inzending voor de 84ste Oscars. Tijdens het Filmfestival van Berlijn won de film al de Jury Grand Prix, de prijs voor de tweede film.
26 oktober The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (Steven Spielberg)
Oorspronkelijk wilde regisseur Steven Spielberg de verhalen van Kuifje als live-action films vormgeven. Hij vroeg Peter Jackson om aan de film te werken, en een digitale Bobbie, het hondje van Kuifje, te maken. Jackson, die zelf ook een fan van Kuifje is, wist Spielberg ervan te overtuigen dat live action geen goede weergave van Kuifje kon zijn en dus besloot men Hergé's wereld digitaal vorm te geven. In dit 3D motion capture avontuur ontmoet de jonge Kuifje Kapitein Haddock. Samen beginnen ze een zoektocht naar de schat van diens vader. Ze zijn echter niet de enigen die op zoek zijn naar de schat, dus moeten niet alleen het geheim ontrafelen dat hen naar de schat leidt, maar tegelijkertijd een flink aantal tegenstanders ontlopen. Men gaat er vanuit dat de film een groot succes wordt, want de volgende Kuifje-film is ook al aangekondigd: The Adventures of Tintin: Red Rackhams Treasure.
27 oktober De Heineken Ontvoering (Maarten Treurniet)
De Heineken Ontvoering is geïnspireerd op de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. Biermagnaat Freddy Heineken wordt in 1983 ontvoerd door vier mannen, die 35 miljoen gulden losgeld eisen. Deze jonge criminelen, die elkaar al van jongs af aan kennen, sluiten Heineken twee weken lang op in een Amsterdamse loods. Peter R. de Vries, die zich uiteindelijk met de opsporing van één van de verdachten van de ontvoering bemoeide, veroordeelde deze film alvast. Volgens hem zouden, ondanks dat hij de film niet heeft gezien, de feiten verdraaid worden en kan men beter wachten op de Hollywood-verfilming van zijn eigen boek, die in de loop van 2012 uitkomt.
FilmTotaal Filmoverzicht Oktober
Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?