Paul Verhoeven heeft laatste project in gedachten

En het moet gaan over de brute moord op de gebroeders de Witt

Gisteren was Paul Verhoeven nog in het nieuws omdat hij hoopte op een verfilming van zijn boek over Jezus Christus. Vandaag kunnen we berichten over een mogelijke laatste film van de Nederlandse regisseur.

Het is sinds Zwartboek, dat in 2006 uitkwam, al een tijdje stil rondom de regisseur. Zo nu en dan koppelt hij zijn naam aan een project in Nederland of Amerika, maar dat komt dan niet van de grond. Zo kwam in hetzelfde jaar als Zwartboek uitkwam het nieuws dat de regisseur het boek Knielen op een bed violen van Jan Siebelink zou verfilmen. Dit project werd uiteindelijk overgenomen door Ben Sombogaart, maar daarna is er nooit meer iets van gehoord. Ook het project Winter Queen, met Milla Jovovich sneuvelde, toen bleek dat de hoofdrolspeelster zwanger was. Daarnaast strandde het vervolg op The Thomas Crown Affair door de schrijversstaking in Hollywood. Volgens imdb zou die film overigens in 2012 alsnog uit moeten komen. Verder zou Verhoeven nog bezig zijn met de verfilming van het boek Erfolg, van de Duitse schrijver Lion Feuchtwanger en met een film over Jeanne d’Arc.

Tijdens een interview met het blad Leven! vertelde de Nederlandse regisseur dat hij mogelijk een afsluitingsproject van zijn carrière heeft gevonden: “De Gouden Eeuw is een prachtige periode die nog nooit echt goed in beeld is gebracht,” zegt hij. Het zou een mooie afsluiting van mijn carrière zijn. Dat tijdperk is in Holland zelfs nog interessanter dan de Tweede Wereldoorlog.” Hij heeft zelfs al een einde in gedachten: ”De film eindigt met het uitsnijden van de darmen uit Johan en Cornelis de Witt door een lynchende meute.”

Dat hij geïnspireerd is door die periode van de Vaderlandse geschiedenis bleek al eens tijdens de aflevering van 25 november 2007 van De Wereld Draait Door. Voor die aflevering had hij een schilderij moeten kiezen, en dat was het onderstaande geworden.



Het werk, van een onbekende schilder, is “Het Groene Zoodje” gedoopt. Overigens waren de gebroeders de Witt beiden slachtoffer van een hevige lynchpartij ten gevolge van het rampjaar 1672, waarvan zij de schuld kregen. Het jaar kondigde min of meer het einde van de Gouden Eeuw aan, onder andere door oorlog met het buitenland. In het binnenland heerste verder grote publieke onrust, met name tussen staatsgezinde politici en prinsgezinde politici. Voor meer details: wikipedia.

Overigens meldden we gisteren nog dat Verhoeven zijn boek over Jezus graag verfilmd wilde zien, maar in hetzelfde interview gaf hij te kennen er klaar mee te zijn: ''Misschien ben ik er wel mee klaar nu.''



NieuwsFilm

meest populair