De twee Engelstalige bewerkingen waren Snow White and the Huntsman en Mirror Mirror, waarin het publiek Charlize Theron of Julia Roberts als de Boze Koningin kon zien, die hun woede loslieten op Kristen Stewart of Lily Collins als de prinses die "de mooiste van het land" was.
Stierenvechter
De derde Spaanse bewerking is Blancanieves, een elegante, zwart-witte hommage aan de stomme film die het sprookje heruitvond als een erotische, beklemmende vertelling over een jonge vrouw die geen prinses meer is, maar opgroeit tot stierenvechter.
De film speelt zich af in het Spanje van de jaren 1920. Antonio Villalta (Daniel Giménez Cacho) is een befaamde matador die tijdens een optreden bijna om het leven komt, wat hem verlamt en diep depressief achterlaat. Zijn ellende wordt verergerd door de dood van zijn zwangere vrouw tijdens de bevalling.
Oorspronkelijk verhaal behouden
De hebzuchtige verpleegster Encarna (Maribel Verdú) dringt zich in Antonio's leven binnen voor zijn fortuin, en wordt de boze stiefmoeder van zijn dochter Carmen (Sofía Oria). Jarenlang dwingt ze het meisje om als dienstmeid te werken. Maar wanneer Encarna haar uit de weg probeert te ruimen, wordt Carmen gered door zes stierenvechtende dwergen, die haar opnemen als hun zevende lid.
In plaats van koninkrijken en prinsessen combineert deze bewerking van het sprookje de gebroeders Grimm met de Spaanse cultuur, terwijl iconische elementen uit het oorspronkelijk verhaal behouden blijven.
Geen ongemakkelijke CGI-creaties
Oria's vertolking van de jonge Carmen toont een meisje dat wanhopig probeert dichter bij haar teruggetrokken vader te komen, met enkel een tamme kip als vriend. Toch verandert haar ellendige jeugd haar niet in een wreed persoon zoals haar stiefmoeder. Macarena García speelt de oudere Carmen, die uiteindelijk de naam uit het sprookje krijgt die haar leven weerspiegelt.
De dwergen die ze ontmoet zijn geen ongemakkelijke CGI-creaties zoals in de remake van 2025, maar echte personages. Zo is Jesusín (Emilio Gavira) de "Grumpy" van de groep, en wordt een nieuw personage toegevoegd: de knappe Rafita (Sergio Dorado), die verliefd wordt op de jonge vrouw.
Band met dieren
In een twist geven de dwergen hun nieuwe metgezel de naam "Blancanieves", ter ere van de schoonheid en vriendelijkheid die ze deelt met de heldin uit het sprookje van de gebroeders Grimm. Wanneer Blancanieves haar vader eert met de roem die ze als stierenvechter verwerft, blijft haar natuurlijke band met dieren behouden, net zoals in veel andere versies van het verhaal.
Ze behandelt alle dieren met respect, van de kip die ze als kind had tot de stieren die op haar afstormen in de arena. Als zij het warme licht in dit verhaal is, dan is de duisternis belichaamd door haar ijdele en wrede stiefmoeder Encarna.
Door en door gemeen
Verdú, bekend bij het internationaal publiek van films als Y tu mamá también en Pan's Labyrinth, zet een vertolking neer die zo door en door gemeen is dat het des te indrukwekkender is dat ze dit zonder dialoog doet. Het is een herinnering aan hoe slecht Gal Gadot gecast was in de recente remake.
Gadot mag dan oogverblindend zijn in haar kostuum, maar Verdú verbluft in haar volledige verschijning en zet een angstaanjagende versie van de Boze Koningin neer, die haar woede niet onder controle kan houden wanneer jaloezie en haat haar verteren.
Erotische kant
Hoewel Blancanieves herkenbare elementen uit het klassieke sprookje behoudt, laat de film zich niet beperken tot het kindvriendelijke narratief waar Sneeuwwitje tegenwoordig vaak mee geassocieerd wordt. Deze versie is meer zoals de versie van de gebroeders Grimm dan van Disney.
Encarna geeft zich over aan sadomasochisme met haar minnaars, wat een erotische kant van deze Boze Koningin onthult. Blancanieves bevindt zich voortdurend in gevaar door mannen die haar willen beheersen of kwaad willen doen, en het lot dat haar wacht na het eten van de vergiftigde appel is tragischer dan in andere versies.
Meest unieke versie
De stierenvechtscènes zijn opwindend maar meedogenloos, één verkeerde beweging kan fataal zijn. Hoewel het een stomme film is, brengt regisseur Pablo Berger het verhaal tot leven met gestileerde cameravoering, flamenco-muziek die een verlengstuk van de cast wordt, en een vernieuwende benadering van Sneeuwwitje, waardoor de film nooit zijn greep op de kijker verliest.
De toewijding om in 2012 een stomme film te maken, wekt bijna de illusie dat je naar een productie uit de jaren 1920 kijkt, een contrast met de andere bewerkingen van dat jaar, Snow White and the Huntsman en Mirror Mirror, die zich afspelen in verre sprookjeswerelden maar toch modern aanvoelen. Van de drie is Blancanieves de meest unieke versie van het sprookje waarvan je dacht dat je het door en door kende.
Kijken?
Blancanieves was een groot succes en won tal van prijzen waaronder tien Goya Awards, de Spaanse filmprijzen. Het werd lovend ontvangen door critici en heeft een score van 94% op Rotten Tomatoes.
Wil je Blancanieves zien? Je kunt de film op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kunt het wel kopen op dvd.