Die film is Excalibur uit 1981, geregisseerd, mede geschreven en geproduceerd door John Boorman. Snyder heeft deze beknopte hervertelling van de legende van Koning Arthur omschreven als "ongelooflijk aangrijpend" en "de perfecte ontmoeting tussen film en mythologie", en hij heeft de stijl ervan doorheen zijn eigen filmografie nagebootst.
Cast
Excalibur staat bekend om zijn bloederige veldslagen, prachtige cinematografie en een soundtrack met composities van Richard Wagner en Carl Orff. De film hielp ook de carrières van verschillende Britse en Ierse acteurs vooruit, die later wereldberoemd zouden worden.
Zo heb je onder andere Ciarán Hinds, Patrick Stewart, Gabriel Byrne en zelfs Liam Neeson, die een kleine maar gedenkwaardige rol speelde als de roekeloze maar dappere Sir Gawain, een van de Ridders van de Ronde Tafel die Koning Arthur (Nigel Terry) dienen.
Magische zwaard
Zoals de titel suggereert, draait de film grotendeels om het magische zwaard dat de jonge Arthur uit de steen trekt, waarmee zijn lot als koning wordt onthuld. Maar deze film is geen sprookje waarin iedereen een gelukkig einde krijgt.
In plaats daarvan wordt de legende op een veel grimmigere manier verteld, waarbij Camelot en de omliggende gebieden worden weergegeven als doordrenkt met verboden seks (waaronder incest), bloedige gevechten, rottende lijken en wankele allianties die vaak in verraad eindigen.
Op locatie
Het grootste deel van de film werd op locatie opgenomen in het Ierse landschap, waarbij elke buitenopname een grijsgroene tint kreeg die zowel mooi als melancholisch is. De smaragdgroene tint van de cinematografie contrasteert fel met het felle rood van het overvloedig vergoten bloed in de gevechtsscènes, wat visueel illustreert hoe de trots en hebzucht van de personages de natuurlijke wereld corrumperen.
De verbluffende cinematografie en belichting van Excalibur leverden de film een Oscarnominatie op voor Beste Cinematografie. Daarnaast ontving het ook een nominatie bij de BAFTA's voor Beste Kostuumontwerp en won het de prijs voor Beste Artistieke Bijdrage op het Filmfestival van Cannes in 1981.
Volwassen benadering
Snyder waardeert Excalibur om zijn volwassen benadering van het fantasygenre, dat vaak wordt afgedaan als iets voor kinderen. In een editie van DGA Quarterly uit 2010 vergeleek Snyder Boormans benadering van geweld met die in zijn eigen film Watchmen (2009): "In Watchmen had ik altijd het gevoel dat de realiteit van superhelden is dat mensen gewoon vermoord worden. En dat is wat Excalibur is. Het is gewelddadig, omdat het zo was."
Gezien het feit dat Snyder berucht is om de hoeveelheid dood en geweld in zijn films - meer dan doorgaans verwacht wordt in stripboekverfilmingen - is het logisch dat hij respect heeft voor een film die een duistere en volwassen benadering van zijn genre kiest.
Dromige esthetiek
Daarnaast bewondert Snyder de dromerige, "schilderachtige" esthetiek van Excalibur: "Er zijn veel coole parallellen in deze film, en de belichting helpt de twee realiteiten van leven en dood te definiëren. Het is geweldig hoe surrealistisch dit allemaal is."
Hij legt verder uit dat de film de echte Ierse bossen eruit laat zien als een scène uit een sprookje: "Dit is als het gestileerde Engeland dat je je voorstelt in de Middeleeuwen. Alsof het zich afspeelt in geen enkele specifieke historische periode, maar eerder op een andere planeet."
Link tussen historische en fantasyfilms
Hij vergelijkt zelfs de fantasievolle esthetiek van Excalibur met die van zijn eigen film 300 (2006), terwijl hij een interessant punt maakt over de link tussen historische films en het fantasygenre: "Dit is een mythe die Boorman voor ons realistisch maakt. Wij namen een echt historisch evenement en maakten er een mythe van. Hoe stelden mensen zich vroeger beelden voor voordat er films bestonden? Dat was het stijlprincipe achter 300."
Misschien is de meest duidelijke indicatie van Snyders eerbied voor Excalibur te vinden in een expliciete hommage in niet één, maar twee van zijn eigen films: 300 en Batman v. Superman: Dawn of Justice. In alle drie de films wordt de held gespietst door een speer of staf van zijn vijand, maar slaagt hij erin zichzelf verder langs het wapen te trekken om dicht genoeg bij zijn tegenstander te komen en hem neer te slaan, alvorens zelf aan zijn verwondingen te bezwijken.
Start van carrière
Het beeld van een krijger die wordt gespietst maar alsnog zijn vijand verslaat, is zo overdreven en tegelijkertijd cathartisch dat het volkomen logisch is dat Snyder het niet één, maar twee keer in zijn werk heeft nagebootst. Zelfs als Excalibur niet ieders smaak is, is er één grote reden waarom filmliefhebbers dankbaar zouden moeten zijn dat de film bestaat: hij betekende de start van Neesons filmcarrière.
In een interview met ComingSoon.net erkende Neeson dat hij vrijwel geen ervaring had met acteren voor een camera voordat hij in Excalibur speelde. Maar gelukkig: "John was een geweldige mentor. Hij nam ons achter de camera mee en zei: 'Kijk. Dit is wat ik zie.' Het was een geweldige ervaring."
Bijgedragen aan ontstaan van films
Als de aanbeveling van Snyder niet genoeg is om sommigen ervan te overtuigen Excalibur een kans te geven, dan misschien het feit dat de film indirect heeft bijgedragen aan het ontstaan van verschillende populaire films, waaronder Schindler's List (1993), Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) en Batman Begins (2005).
Wil je Excalibur zien? Je kunt de film huren en kopen op Prime Video en het is ook beschikbaar op dvd.