Geen bewijs verzetsdaad filmmaker Van Gasteren

De rechtbank in Amsterdam ziet geen bewijs voor het feit dat filmmaker Louis van Gasteren met het doden van de joodse onderduiker Walter Oettinger in 1943 een verzetsdaad pleegde.

De rechtbank stelt dit in een vonnis in een rechtszaak die Van Gasteren aanspande tegen columniste Pamela Hemelrijk. Van Gasteren rechtvaardigt de moord op Oettinger door te stellen dat deze diende te gebeuren in het belang van het verzet. Volgens Van Gasteren was Oettinger een gevaar voor zichzelf en anderen. Hemelrijk trekt zijn motief in twijfel in een open brief aan de Hoge Raad, die zij in 1998 schreef en op internet plaatste.

De rechtbank in Amsterdam stelt nu dat de uitlatingen van Hemelrijk weliswaar inbreuk maken op de privacy en reputatie van Van Gasteren, maar dat dit alles in overweging nemend, niet onrechtmatig is. De rechtbank laat meewegen dat Van Gasteren zelf met zijn verhaal naar buiten kwam in een uitzending van Het Uur van de Wolf. Hij deed dit na een uitspraak van de Hoge Raad over de kwestie.

Roofmoord

Van Gasteren sleepte begin jaren '90 Het Parool en journalist Bart Middelburg voor de rechter. Deze laatste had in Het Parool geschreven dat Van Gasteren met het doden van Oettinger een roofmoord pleegde. Niet het verzet, maar de portemonnee van Van Gasteren was erbij gebaat.

Het gerechtshof in Amsterdam, en de Hoge Raad bevestigde dit arrest, bepaalde in 1993 dat het Paroolartikel beledigend was. Het Parool en Middelburg moesten 50.000 gulden materiële en 50.000 gulden immateriële schadevergoeding betalen.

Van Gasteren kreeg vorig jaar het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2002. Hij ontving de onderscheiding voor zijn belangrijke bijdragen aan de Nederlandse filmcultuur. De filmmaker zegt al jaren te werken aan een film over zijn verzetswerk.



NieuwsFilm

meest populair