De gruwelijke 'Nosferatu'-remake is pas vanaf deze dag te zien in de Nederlandse bioscopen

De gruwelijke 'Nosferatu'-remake is pas vanaf deze dag te zien in de Nederlandse bioscopen

De getalenteerde regisseur Robert Eggers maakt een remake van het Duitse meesterwerk.

Robert Eggers is een van de grootste talenten in de hedendaagse filmindustrie. Bij de befaamde A24-productiemaatschappij heeft hij straffe fantasy en horror-films gemaakt zoals The Witch, The Lighthouse en The Northmen. Zijn vierde film Nosferatu kan je op 2 januari bekijken op het Nederlandse witte doek.

De Amerikaanse regisseur Robert Eggers heeft een grote voorliefde voor folklore en mythologie, en dat is duidelijk merkbaar in zijn werk. Ook besteedt hij veel aandacht aan historische authenticiteit, zo spreken de acteurs in zijn debuut The Witch vroegmodern Engels.

Inspiratie
Het unieke karakter van zijn films is ook merkbaar in The Lighthouse met Robert Pattinson en Willem Dafoe. De visuele stijl van de film is geïnspireerd door Franse maritieme-cinema uit de jaren 30 en symbolische kunst.

De cast uit Eggers' Nosferatu bestaat uit Emma Corrin, Aaron Taylor Johnson, Bill Skarsgard en Willem Dafoe. Dafoe en Eggers werkten al eerder samen voor The Lighthouse en de historische viking-film The Northmen, waar Alexander Skarsgard, de broer van Bill, de hoofdrol vertolkt.

Duits expressionisme
Nosferatu is een remake van het gelijknamige Duits-expressionistische meesterwerk van F.W. Murnau. De film kwam uit in 1922 met Max Schrek als Count Orlok, een vampier die bezoek krijgt in zijn kasteel van de makelaar Hutter en zijn vrouw.


De Duitse film is gebaseerd op het Gothic horrorverhaal Dracula van de Ierse schrijver Bram Stoker. De familie van Stoker kon hier echter niet mee lachen en deden de makers van de film een proces aan. De rechtbank besloot om alle filmnegatieven te vernietigen, maar gelukkig waren er enkele kopieën die het hebben overleefd.

Meesterwerk
Nosferatu wordt gezien als een meesterwerk binnen het horrorgenre en is een toonvoorbeeld van het Duits expressionisme, een artistieke beweging die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren 20. De beweging is beïnvloed door historische gebeurtenissen zoals de Eerste Wereldoorlog en de economische en sociale malaise van de Weimarrepubliek.

Andere grote regisseurs binnen deze stroming zijn Fritz Lang, bekend van meesterwerken zoals de iconische sciencefictionfilm Metropolis, en Robert Wiene, die The Cabinet of Dr. Caligari regisseerde.

NieuwsFilm

meest populair