Wat is de overeenkomst tussen golfer Tiger Woods, Hollywood-ster Vin Diesel en oscarwinnares Hale Berry? Ze hebben alle drie ouders van een verschillende etniciteit en gaan prat op het etiket 'multiraciaal'. Deze 'generatie M', zo schrijft de Sunday Times, zou de tegenstellingen tussen blank, zwart en latino in Amerika kunnen helpen overbruggen.
De officiële racistische wetgeving in Amerika mag dan al zo'n 40 jaar zijn afgeschaft, maar geen zinnig mens zal beweren dat blank en zwart nu in de Verenigde Staten in harmonie samenleven. Wel zijn door de wetgeving uit de jaren zestig de contacten tussen de groepen toegenomen. En aangezien uit sociaal contact wel eens andere vormen van contact kunnen voortvloeien, is er nu een generatie van mensen die zichzelf als 'multiraciaal' beschrijven.
Dat werd in de volkstelling van 2000 voor het eerst officieel erkend, want in plaats van de vijf traditionele etnische categorieën, kon nu worden gekozen uit vele tientallen varianten, gebaseerd op de etniciteit van de ouders. Als de huidige trend zich voortzet, mag tegen 2030 zo'n 10 procent van de Amerikanen zich rekenen tot wat nu al de 'generatie M' wordt genoemd. De nieuwe multiracialen hebben doorgaans aan den lijve mogen ondervinden wat discriminatie is. Hale Berry bijvoorbeeld, dochter van een zwarte vader en een blanke moeder, vertelde ooit hoe ze als kind 'zebra' werd genoemd. Toch blijkt deze groep door hun lichtere huidskleur 'aanvaardbaarder' voor media en werkgevers.
Met andere woorden: hun kans op maatschappelijk succes ligt toch wat hoger dan van 'zwarte zwarten'. Zoals blijkt uit het feit dat de 'generatie M' vooral in welgestelde Californische steden als San José en Sacramento een steeds belangrijkere bevolkingsgroep wordt.