Dit briljante detail in 'Star Wars: Return of the Jedi' heb je volledig over het hoofd gezien

Dit briljante detail in 'Star Wars: Return of the Jedi' heb je volledig over het hoofd gezien

Nien Numb spreekt Kikuyu en gaf Keniaanse kijkers daarmee een komische verrassing

In Star Wars: Return of the Jedi speelt Nien Numb, de co-piloot van Lando Calrissian, een belangrijke rol in de aanval op de tweede Death Star. Hoewel hij geen hoofdpersonage is, wordt hij toch een favoriet onder fans, mede door zijn merkwaardige manier van communiceren.

Wat veel mensen niet weten, is dat Nien Numb niet zomaar een alien-taal spreekt. Hij communiceert in Kikuyu, de taal van de grootste etnische groep in Kenia. Zijn zinnen, zoals "Atirizi inyui mwi hau inyouthe ukai haha," klinken voor de meeste kijkers als buitenaards maar in Kenia zorgde het voor heel wat gelach.

Komisch moment
De uitspraak van Nien Numb betekent namelijk zoiets als: "Wat doen jullie daar? Kom allemaal hier!" Deze vertaling zorgde in Kenia voor een onverwachte, maar komische connectie tussen het sci-fi epos en hun eigen taal, iets wat veel internationale fans compleet hebben gemist.

Return of the Jedi, geregisseerd door Richard Marquand en uitgebracht in 1983, bracht wereldwijd meer dan $475 miljoen op en werd een van de grootste successen van de Star Wars-franchise. Het budget van de film lag rond de $32,5 miljoen, een gigantische investering voor die tijd.

Klassieker
Met sterren zoals Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher, en iconische scènes zoals de vernietiging van de Death Star, blijft Return of the Jedi een favoriet onder fans. Het feit dat een personage Kikuyu spreekt, draagt alleen maar bij aan de bijzondere details die deze film tot een klassieker maken.


Nien Numb's scène is een prachtig voorbeeld van hoe filmmakers subtiele culturele details in hun werk kunnen verwerken, zelfs in een verhaal dat zich afspeelt in 'een sterrenstelsel ver, ver weg'. Dit detail ging aan veel mensen voorbij, maar werd gevierd in Kenia.

Voor degenen die terugkijken, is dit een reminder dat er altijd verborgen lagen in films zitten. En met de recente uitbreiding van de Star Wars-franchise, is het leuk om te zien hoe oude films nog steeds verrassingen bieden.

NieuwsFilm

meest populair