Dit bijzondere detail in 'Nosferatu' valt niemand op, maar maakt al ruim een eeuw impact

Dit bijzondere detail in 'Nosferatu' valt niemand op, maar maakt al ruim een eeuw impact

Max Schreck's ijzingwekkende blik in Nosferatu: één keer knipperen is vele minuten schermtijd.

Nosferatu uit 1922 is een van de meest iconische horrorfilms ooit gemaakt. De vampierfilm, geregisseerd door F.W. Murnau, wordt vaak gezien als revolutionair binnen het genre horror, en nog altijd vaak geprezen voor zijn gedurfde cinematografie en vooruitstrevende visuele effecten. Maar er is een detail dat zelfs veel trouwe kijkers gemist hebben: Count Orlock knippert bijna nooit.

Max Schreck, de acteur die de angstaanjagende Count Orlock speelt, knippert in de hele film slechts één keer. Dit gebeurt in de eerste helft van de film, vlak voor het einde van het eerste deel. stalen blik draagt bij aan de unheimische sfeer van Nosferatu, die al decennialang huiveringwekkend blijft.

Cultstatus
In zijn negen minuten aan schermtijd zorgt Schrek's intense, onbeweeglijke blik ervoor dat de vampier nog meer lijkt op een onmenselijk wezen. Dit soort subtiele details heeft de film een cultstatus bezorgd onder horrorfans, zelfs meer dan een eeuw na de première.

De film, losjes gebaseerd op het boek Dracula van Bram Stoker, werd destijds met een klein budget van 5.000 mark geproduceerd door het Duitse bedrijf Prana Film. Ondanks de juridische problemen met de auteursrechten van Stoker, die leidden tot een rechtszaak, wist de film te overleven en werd het een cultklassieker.

Nog steeds relevant
Op dit moment kunnen fans uitkijken naar een moderne herinterpretatie van Nosferatu door Robert Eggers, met een remake die op eerste kerstdag in première zal gaan. Dit toont de blijvende relevantie van deze ruim honderd jaar oude klassieker.


Het is opvallend hoe Nosferatu de tand des tijds heeft doorstaan. De combinatie van de stilistische keuzes van Murnau en de minimalistische maar intense performance van Schreck maakt de film nog steeds een must-see voor liefhebbers van horror en cinema in het algemeen.

Voor veel kijkers is Count Orlock een van de meest memorabele filmmonsters ooit. Dat hij in de film slechts één keer knippert, voegt een extra laag mysterie toe aan zijn onvergetelijke verschijning.

NieuwsFilm

meest populair