Je gelooft nooit welke horrorfilm gebaseerd is op een waargebeurd verhaal

Je gelooft nooit welke horrorfilm gebaseerd is op een waargebeurd verhaal

De scifi-horrorfilm 'The Blob' uit 1958 is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal.

Horrorfilms komen vaak van de fantasie van een regisseur of schrijver, maar soms baseren en inspireren ze zich op waargebeurde verhalen. Zo is de scifi-horrorfilm The Blob uit 1958 geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, dat zich in 1950 afspeelde.

The Blob werd geregisseerd door Irvin S. Yeaworth Jr. met het scenario geschreven door Theodore Simonson en Kate Phillips en gebaseerd op een idee van Irving H. Millgate. Steve McQueen was te zien in zijn eerste hoofdrol in The Blob naast Aneta Corsaut, Earl Rowe en Olin Howland.

Verhaal
The Blob gaat over een mysterieus wezen van een andere planeet, die lijkt op een gigantische blob van gelatine, die vanuit de ruimte in een meteoriet op aarde neerstort, nabij de kleine gemeenschappen Phoenixville en Downingtown in Pennsylvania.

De inwoners weigeren te luisteren naar enkele tieners die de vernietigende kracht van de blob hebben gezien. Het wordt namelijk groter en groter en agressiever en uiteindelijk wordt het zelfs groter dan een gebouw. Nu moeten ze er alles aan doen om het wezen te stoppen.

Waargebeurd verhaal
Op 27 september 1950 publiceerde The Philadelphia Inquirer een artikel met de titel "Flying 'Saucer' Just Dissolves." De nacht ervoor hadden de politieagenten John Collins en Joe Keenen gezworen dat ze een mysterieus object uit de lucht hadden zien vallen. Terwijl ze naar de plek van de landing haastten, stuitten de mannen op een paarse, gelatineachtige massa.


Collins en Keenen riepen onmiddellijk twee van hun collega's erbij, die net op tijd arriveerden om te zien hoe het materiaal zonder enige sporen verdween. De FBI werd ingeschakeld, er werd een persconferentie gehouden en de hele zaak werd een nationale lachwekkendheid.

Monsterfilm
In 1957 was producer Jack H. Harris op zoek naar een monsterfilm, maar hij kon geen goede premisse bedenken. Dus vroeg hij zijn vriend Millgate om te proberen er een te verzinnen. "Het moet een monsterfilm zijn," legde Harris uit.


"Het moet in kleur zijn in plaats van zwart-wit. Het kan geen goedkope, griezelige film zijn; het moet wat inhoud hebben. Er moeten personages zijn waarin je kunt geloven. En er moet een uniek monster zijn; dat is nog nooit eerder gedaan. En de manier om het monster te doden moet iets zijn dat oma op haar fornuis had kunnen bereiden." Millgate herinnerde zich het voorval in Philadelphia en de rest is geschiedenis.

Cultklassieker
The Blob kreeg bij zijn release negatieve recensies, maar was uiteindelijk een groot succes in de box office en is sindsdien uitgegroeid tot een cultklassieker. In 1972 kwam een vervolg op de film met Beware! The Blob, geregisseerd door Larry Hagman, en in 1988 werd zelfs een remake gemaakt, getiteld The Blob.


Wil je The Blob zien? De film is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm

meest populair