Over dat einde van 'Joker: Folie à Deux': dit zegt de regisseur

Over dat einde van 'Joker: Folie à Deux': dit zegt de regisseur

Fans van het origineel zijn allesbehalve blij, maar Todd Phillips denkt er anders over.

Het lijkt er steeds meer op dat Joker: Folie à Deux in het lijstje komt te staan van sequels die niet gemaakt hadden moeten worden. De blockbuster flopt op zowat alle fronten. Ook het einde staat maar weinig fans aan. Opgelet: SPOILERS volgen!

Het origineel uit 2019 was een grote hit. De R-rated film bracht maar liefst meer dan 1 miljard dollar op en Phoenix won een Oscar voor zijn glansrol. Het tweede deel, Folie à Deux, stelt echter enorm teleur aan de box-office. Ook de Rotten Tomatoes-cijfers zijn rampzalig en blijven alsmaar verder zakken.

Einde
Ook het einde staat maar weinig fans aan. Arthur Fleck komt tot de conclusie dat zijn Joker-personage slechts een fantasie was. Lee (Lady Gaga) wijst Fleck af, die zich vervolgens zelf aangeeft. In de gevangenis wordt hij vervolgens neergestoken door een andere gevangene.

Het einde lijkt aan te geven dat deze persoon de echte Joker wordt. Dit was volgens regisseur Todd Phillips altijd al de bedoeling. Hij laat hier zich nu over uit: "De eerste film heet Joker, niet The Joker. Het is een oorsprongsverhaal, niet hét oorsprongsverhaal. Het gaat hier niet om dé Joker, maar misschien wel de inspiratie voor de echte Joker".

Verdediging
Phillips vervolgt: "Joaquins versie, onze Joker versie, is geen crimineel meesterbrein. Dat hebben we altijd al duidelijk gemaakt, vanaf het begin. Als we het vervolg niet hadden gemaakt, was het allemaal open voor interpretatie. Nu kom je er erachter dat hij niet de Joker is".



"Arthur steekt anders in elkaar. Hij wordt een icoon. Vervolgens projecteren wij dingen op die persoon als een groep, samenleving, media, wat dan ook. We leggen die persoon bepaalde dingen op die hij misschien niet waar kan maken. Dat is ook het geval bij Arthur".

Lees ook
Gaat de nieuwe 'Joker'-film opeens floppen na negatieve ontvangst
De cijfers vallen op alle fronten tegen, waardoor ook de box-office resultaten dalen.... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair