De iconische slasher 'Halloween' had er echt compleet anders uit kunnen zien op basis van deze keuze

De iconische slasher 'Halloween' had er echt compleet anders uit kunnen zien op basis van deze keuze

Het script van 'Halloween' uit 1978 vereiste geen specifiek soort masker.

Halloween is een iconische horrorfilm en een van de invloedrijkste horrorfilms aller tijden. Het was het begin van een van de grootste horrorfranchises met nu een totaal van 13 films die gemaakt werden. De grote slechterik van de film, Michael Myers, is een van de meeste iconische horrorschurken, maar hij had er totaal anders uit kunnen zien.

Halloween kwam uit in 1978 en werd geregisseerd door John Carpenter, die het samen schreef met producer Debra Hill. Carpenter zorgde ook voor de muziek in de film waarin Jamie Lee Curtis haar filmdebuut maakte. Daarnaast heb je ook Donald Pleasence, P. J. Soles en Nancy Loomis in de hoofdrollen.

Verhaal
Halloween speelt zich voornamelijk af in het fictieve stadje Haddonfield in Illinois en volgt Michael Myers, een psychiatrisch patiënt die werd opgesloten in een sanatorium nadat hij op een Halloweenavond in zijn jeugd zijn tienerzuster vermoordde.

Vijftien jaar later ontsnapt hij en keert terug naar Haddonfield, waar hij tieneroppas Laurie Strode (Curtis) en haar vrienden besluipt, terwijl zijn psychiater Dr. Samuel Loomis (Pleasence) hem op de hielen zit.

Perfecte masker
Michael Myers draagt in Halloween een masker zodat hij niet herkend wordt. Dat masker werd in het scenario alleen beschreven als "de bleke, neutrale gelaatstrekken van een man." Tommy Lee Wallace, de schrijver/regisseur van Halloween III: Season of the Witch, was de production designer en co-editor van Halloween en hij had de taak om "het perfecte masker" voor het personage van Myers te vinden.


Wallace ging naar een lokale speelgoedwinkel en kocht er een paar voor minder dan twee dollar per stuk. Twee opties werden toen overwogen voor de film. Een van de maskers was een replica van een clownfiguur genaamd Weary Willie, populair gemaakt door acteur Emmett Kelly, en de andere was een uitgerekt Captain Kirk-masker van Star Trek.

Kirk-masker
Regisseur Carpenter koos uiteindelijk voor het Kirk-masker vanwege de huiveringwekkend lege blik, die perfect paste bij het personage van Myers. Wallace vergrootte en rondde de oogopeningen, verwijderde de wenkbrauwen en bakkebaarden, maakte het haar warrig zodat het "verwrongen en vreemd" oogde, en spoot het masker tenslotte wit.


Wallace legde uit: "Het veroorzaakte meteen kippenvel in de kamer, en we wisten dat we iets bijzonders hadden." Carpenter beweert dat het masker totaal niet op William Shatner - die Kirk speelde in Star Trek - leek, maar grapte: "Ik denk dat ik het succes van Halloween aan William Shatner te danken heb."

Juiste keuze
Halloween had er dus compleet anders uitgezien als ze een ander masker hadden gekozen. De keuze die Wallace en Carpenter maakten was uiteindelijk de juiste keuze, want Halloween werd een groot succes. De film wordt beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke horrorfilms ooit gemaakt.


Het personage van Myers was in 1981 opnieuw te zien in dat masker in het vervolg Halloween II. Daarna verscheen hij opnieuw in nog eens tien andere films uit de Halloween-franchise. De enige film uit de franchise waarin hij niet verschijnt is Halloween III: Season of the Witch, dat een op zichzelf staande film is en geen verband houdt met de continuïteit van de andere films.

Kijken?
De originele Halloween uit 1978 is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm

meest populair