Wat je moet weten over 'Joker: Folie à Deux' voordat je de film in de bioscoop gaat kijken

Wat je moet weten over 'Joker: Folie à Deux' voordat je de film in de bioscoop gaat kijken

Deze week zien we Joaquin Phoenix weer in de rol van Arthur Fleck/Joker.

Joker uit 2019 is nog steeds een van de grootste verrassingen van de laatste jaren. De losstaande R-rated DC-film die meer weg had van Taxi Driver dan de andere films met de Joker, wist meer dan een miljard dollar om te zetten en won twee Oscars. Het vervolg Joker: Folie à Deux verschijnt deze week in de bioscoop.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de film voordat je 'm in de bioscoop gaat kijken. Spoilers komen uiteraard niet aan bod.

Verhaal
Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) is geïnstitutionaliseerd in Arkham, in afwachting van zijn proces voor zijn misdaden als de Joker. Terwijl hij worstelt met zijn dubbele identiteit, stuit Arthur op Harleen Quinzel (Lady Gaga), een patiënt in het Arkham State Hospital.

Haar nieuwsgierigheid verandert uiteindelijk in een obsessie en ze ontwikkelt een dodelijke romantische relatie met hem. Arthur vindt niet alleen ware liefde, maar ook de muziek die altijd al in hem heeft gezeten.

Musical?
Er heerst hier en daar wat onduidelijkheid of Folie à Deux nou wel of geen musical is. Regisseur Todd Philips beschouwt het niet als een echte musical, maar beaamt dat muziek een essentiële rol speelt in de film. Het uiteindelijke antwoord is dus eigenlijk zowel ja als nee.


Het idee om de personages tot uiting te laten komen middels muziek kwam van Phoenix. In tegenstelling tot veel musicals waarbij acteurs meezingen met een vooraf opgenomen nummer, voerden Phoenix en Gaga de nummers live uit, begeleid door een pianist die buiten beeld meespeelde in het tempo dat zij hadden vastgesteld.

Bekende bijrol
De focus van de film ligt natuurlijk op Phoenix en Gaga, maar Folie à Deux bevat ook veel toptalent in bijrollen. Denk bijvoorbeeld aan Brendan Gleeson, Catherine Keener, Steve Coogan en Ken Leung. Harry Lawtey speelt de rol van Harvey Dent, een iconisch Batman-personage dat beter bekend staat als Two-Face.


Zover we weten is Zazie Beets ook weer van de partij als Sophie Dumond, Arthurs buurvrouw uit de eerste film. Joker: Folie à Deux is vanaf donderdag 3 oktober in de Nederlandse bioscoopzalen te zien.

NieuwsFilm

meest populair