Ophef rondom een van Jeremy Irons' beste rollen vanwege choquerend leeftijdsverschil

Ophef rondom een van Jeremy Irons' beste rollen vanwege choquerend leeftijdsverschil

De acteur was 48, zijn tegenspeelster pas 15, maar toch hadden ze 'een relatie'.

Jeremy Irons is al decennialang een bekende acteur. De met een Oscar bekroonde acteur wist hoge ogen te gooien in diverse films. Lolita wordt vaak gezien als een van zijn beste werken, maar er was ook veel kritiek op de film vanwege een groot leeftijdsverschil.

Het gaat hier om de Lolita-versie uit 1997. De film van Adrian Lyne is gebaseerd op de beroemde maar eveneens beruchte roman van Vladimir Nabokov. Centraal in het verhaal staat Humbert Humbert (Irons), een middelbare man die verliefd wordt op de 12-jarige Dolores 'Lolita' Haze (Dominique Swain).

Relatie
Humbert trouwt met Lolita's moeder, maar doet dit eigenlijk enkel en alleen om dichter bij Lolita te kunnen zijn. Na de dood van de moeder begint Humbert dan ook een geheime en seksuele relatie met het jonge meisje.

De relatie tussen Humbert en Lolita is erg complex. Humbert wordt vaak geportretteerd als een obsessieve man, die in een gevaarlijk machtsspel verwikkeld raakt. Lolita is uitdagend en speels, maar tegelijkertijd ook jong en naïef.

Kritiek
De nodige filmcritici en bioscoopgangers hadden dan ook moeite met het verhaal. Het idee dat een volwassen man een seksuele relatie heeft met een minderjarig meisje werd voor velen als verontrustend gezien.


Vanwege deze reden weigerde Irons in eerste instantie dan ook de rol. De acteur vreesde dat Lolita misschien wel eens het einde van zijn carrière zou kunnen betekenen. Niemand minder dan Glenn Close wist de acteur te overtuigen, door te zeggen dat hij de kans om samen te werken met Lyne niet moest laten schieten.

Consequenties
Uiteindelijk tekende Irons dus toch voor de rol, maar wel enkel en alleen als hij hier fors voor betaald zou krijgen. De acteur anticipeerde namelijk dat hij vanwege deze controversiële rol jaren zonder werk zou komen te zitten.


Swain zelf was pas 15 jaar oud toen ze de rol speelde. Er moest gedurende de 'pikante scenes' dan ook elke keer weer een kussen tussen de twee acteurs geplaatst worden, of werd er gebruik gemaakt van een 'body double' In sommige landen werd de film vanwege dit grote leeftijdsverschil gecensureerd of beperkt vertoond.

Ook interessant
Ophef rondom Timothée Chalamets doorbrakrol vanwege choquerend leeftijdsverschil
Timothée Chalamet is pas 28 jaar oud, maar nu al niet meer de filmwereld uit te denken. De acteur heeft al in de nodige blockbusters gespeeld, maar zijn echte grote doorbrakrol zette hij neer in...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair