Dit wist je nog niet over 'Joker' uit 2019

Dit wist je nog niet over 'Joker' uit 2019

Een van de scènes in 'Joker' werd ter plekke geïmproviseerd door Joaquin Phoenix.

Vanaf volgende week kan je gaan kijken naar het vervolg van Joker, Joker: Folie à Deux, met Joaquin Phoenix die zijn rol als Arthur Fleck alias Joker herneemt. Maar voordat de nieuwe film uitkomt, is hier iets over de eerste film die je nog niet wist.

Joker kwam uit in 2019 en werd geregisseerd en meegeproduceerd door Todd Phillips, en is gebaseerd op een scenario dat hij samen schreef met Scott Silver. De film is losjes gebaseerd op personages uit DC Comics.

Verhaal
Joker speelt zich af in 1981 en volgt Arthur Fleck (Phoenix), een mislukte clown en aspirant-stand-upcomedian, wiens afglijden in mentale problemen en nihilisme een gewelddadige tegenculturele revolutie tegen de rijken in een vervallen Gotham City inspireert.

Naast Phoenix zijn ook onder andere Robert De Niro, Zazie Beetz en Frances Conroy te zien in de film. Phillips bedacht Joker in 2016 en schreef het script samen met Silver in 2017. De twee werden geïnspireerd door karakterstudies uit de jaren '70 en de films van Martin Scorsese, met name Taxi Driver (1976) en The King of Comedy (1982). Scorsese was aanvankelijk betrokken bij het project als producent.

Dans
In de film evolueert Arthur geleidelijk aan naar zijn alter ego Joker. Wanneer hij zich voor de eerste keer als Joker kleedt in de film, gaat het op een moment verkeerd en doodt hij drie mannen in een metro om daarna richting een badkamer te lopen. Daar begint hij te dansen.


Deze dans in de badkamer was niet in het scenario en werd ter plekke geïmproviseerd door Phoenix. In het originele scenario kwam Arthur de badkamer binnen, verstopte hij zijn pistool en waste hij zijn make-up af, terwijl hij zichzelf in de spiegel aanstaarde en zei: 'Wat heb ik gedaan?'

Muziek
Phillips zei hierover: "Toen we die dag op de set arriveerden, leken Joaquin en ik dat niet echt bij Arthur passen. Waarom zou Arthur zijn pistool willen verstoppen? We hebben miljoenen ideeën besproken om iets anders te doen."


Hij voegde toe: "Een uur later zei ik: 'Hé, ik heb deze muziek van Hildur Guðnadóttir, onze componist,' en ik wilde Joaquin dit stuk muziek laten horen. Hij begon gewoon te dansen op de muziek. Het was alleen hij en ik in de badkamer. Er stonden 250 mensen van de crew buiten te wachten. Hij begon deze dans te doen en we keken naar elkaar en wisten dat dit de scène was."

Bathroom Dance
"Het voelde logisch voor ons", vervolgde Phillips. "Toen ik Joaquin voor het eerst ontmoette, zei ik dat Arthur een van die mensen is die muziek in zich heeft. Muziek en dans werden een thema in de film. Dit is de tweede keer dat we hem zien dansen en het is een beetje de Joker die naar buiten komt."


Het liedje dat te horen is in deze scène heet Bathroom Dance en werd dus gemaakt door Guðnadóttir. Ze won uiteindelijk tal van prijzen voor haar werk in Joker, waaronder een Oscar, een Satellite Award, een Saturn Award en de Golden Globe Award voor Beste Originele Muziek. Met die laatste prijs werd ze de eerste vrouw die als solo-componist in die categorie won.

Kijken?
Wil je Joker zien? Je kan de film bekijken op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair