Disney aangeklaagd voor het digitaal namaken van Peter Cushing in 'Rogue One'

Disney aangeklaagd voor het digitaal namaken van Peter Cushing in 'Rogue One'

Hoe ver moeten we willen gaan in het weer tot leven wekken van mensen die rusten in vrede...

In Rogue One: A Star Wars Story (2016) zat een bijzonder optreden van Grand Moff Tarkin (Peter Cushing) uit A New Hope (1977). Waarom bijzonder? Omdat Cushing in 1994 al overleden is.

De acteur werd volledig met CGI tot leven gewekt. Nu worden Disney/Lucasfilm echter aangeklaagd voor deze actie door Kevin Francis, een vriend van de acteur en eigenaar van Tyburn Film Productions.

Zaak niet onaanvechtbaar
Volgens hem hadden de studio's geen toestemming om het beeld van Cushing digitaal na te maken. Twee pogingen van Disney tot seponering van de rechtszaak zijn afgewezen, de meest recente afgelopen maandag.

Francis zegt dat hij iedereen toestemming moet geven voor elke recreatie van Cushing op basis van een overeenkomst die zij sloten één jaar voor diens overlijden. Ook de producent Lunak Heavy Industries en het management van Cushing Associated International krijgen claims.

Van geen kwaad bewust
Disney/Lucasfilm beroept zich op het oorspronkelijke contract voor A New Hope en de aard van de effecten. Ze betaalden destijds ook ongeveer 37.000 dollar aan Cushing's nabestaanden nadat zij waren benaderd.



NieuwsFilm