Deze wereldberoemde film won 8 Oscars maar gaat tegenwoordig echt 'over het randje'

Deze wereldberoemde film won 8 Oscars maar gaat tegenwoordig echt 'over het randje'

'Gone with the Wind' is een klassieker, maar sommige filmcritici vinden het niet meer kunnen.

Tijden veranderen en dat valt ook vaak te zien in de filmwereld. Zo kunnen sommige films vandaag de dag niet meer door de beugel. In de ogen van meerdere filmcritici is dat ook het geval met Gone with the Wind.

Gone with the Wind stamt alweer uit 1939 maar is zonder twijfel een van de beroemdste films aller tijden. Het verhaal draait om Scarlett O'Hara, een jonge vrouw die probeert te overleven tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de nasleep daarvan.

Kritiek
Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, in een tijd waarin slavernij nog een grote rol speelde. Hoewel de film destijds een groot succes was en maar liefst 8 Oscars won, waaronder die voor Beste Film, is er tegenwoordig veel kritiek op.

De reden hiervoor? Er wordt gezegd dat de film de slavernij en het leven op de plantages te rooskleurig voorstelt. Recente films als 12 Years a Slave en Django Unchained tonen de gruwelijkheden van slavernij, maar dat is in Gone with the Wind toch iets anders.

'Goed' leven
In de klassieker zien we hoe zwarte slaven gelukkig en loyaal zijn aan hun witte meesters. Dit schetst volgens filmcritici een vertekend beeld van de realiteit en bagatelliseert de verschrikkingen die veel mensen in die tijd hebben doorstaan.


De film wordt ook bekritiseerd omdat het de Confederatie, de zuidelijke staten die voor slavernij vochten, als nobel en heroïsch afschildert. Dit heeft ertoe geleid dat sommige mensen de film zien als een verheerlijking van een racistisch verleden.

Anders
Gone with the Wind heeft dan ook niet meer dezelfde status als voorheen. Wat ooit als een meesterwerk werd beschouwd, wordt nu gezien als problematisch vanwege de racistische ondertonen.


Streamingdiensten waarop de film te zien was hebben Gone with the Wind is sommige gevallen zelfs tijdelijk verwijderd of voorzien van waarschuwingen om kijkers bewust te maken van de controversiële inhoud.

Ook interessant
Deze Steven Spielberg-film uit 1985 is tegenwoordig 'kantje boord' ondanks 11 Oscarnominaties
Steven Spielberg heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Saving Private Ryan, Schindler's List en E.T. om er maar een paar op te noemen. Een van...[Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair