Toeslagenaffaire in beeld in dit nieuwe Nederlandse topdrama

Toeslagenaffaire in beeld in dit nieuwe Nederlandse topdrama

Als Meral een groot bedrag aan kinderopvangtoeslag moet terugbetalen, dwingt de staat haar radicale keuzes te maken om haar dochters niet te verliezen.

Iedereen in Nederland heeft ongetwijfeld van de toeslagenaffaire, of liever het toeslagenschandaal, gehoord. We weten dat er aan veel Nederlandse ouders financieel onrecht is gedaan wat heeft geleid tot ernstige schade aan hun gezinnen.

Wat er nou precies is misgegaan en wat voor problemen er zich hierdoor begonnen voor te doen blijft als buitenstaander lastig te bevatten. De film De Jacht op Meral Ö van Stijn Bouma, die ook al een docu over de toeslagenaffaire maakte, moet daar voor veel bioscoopgangers nu verandering in gaan brengen.

Plot
Meral Öztürk wordt wanhopig als de Belastingdienst onterecht een enorme terugbetaling van €34.000 aan kinderopvangtoeslag eist. Ondanks haar protesten, wordt er van de één op de andere dag beslag gelegd op haar gehele salaris van de thuiszorg. Terwijl haar leven uit elkaar valt, ontdekt ze dat er een sociaal rechercheur in haar leven infiltreert en zich steeds indringender met haar privéleven bemoeit - variërend van een auto tracker en surveillance tot een dreigende huiszoeking naar 'niet-geregistreerde relaties'.

Terwijl ze alles zo gewoon mogelijk probeert te houden voor haar dochters Pinar en Ayse, wordt de druk steeds groter als de staat zelfs dreigt haar kinderen uit huis te plaatsen. De emotionele druk op het gezin bouwt zich op, wat Meral tot radicale keuzes dwingt om haar familie te beschermen.

Realistisch
In de trailer zien we dat de aangrijpende, waargebeurde gebeurtenissen rondom de toeslagenaffaire heftig, maar oprecht in beeld worden gebracht.


De Jacht op Meral Ö is vanaf 5 september te zien in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair