Deze geflopte scifi-film met Keanu Reeves verdient een tweede kans

Deze geflopte scifi-film met Keanu Reeves verdient een tweede kans

Richard Linklaters innovatieve film 'A Scanner Darkly' is een vrijwel vergeten film die meer aandacht verdient.

Het komt regelmatig voor dat dure bioscoopfilms flink floppen. Als je alleen al naar dit jaar kijkt, zie je films als Borderlands en Madame Web die geen winst wisten te maken. Dat een film flopt, betekent echter niet altijd dat de film ook slecht is. Het tegenovergestelde is soms juist waar.

Een voorbeeld van een goede film die financieel flopte, is A Scanner Darkly van topregisseur Richard Linklater (Before-trilogie).

Verhaal
In een totalitaire maatschappij in de nabije toekomst werkt undercoveragent Bob Arctor (Keanu Reeves) samen met een kleine groep drugsgebruikers om de grote distributeurs van een hersenbeschadigende drug genaamd Substance D te bereiken. Ongeveer een vijfde van de bevolking is verslaafd aan deze drug.

Zijn opdracht wordt ondersteund door het herstelcentrum New Path Corporation, maar Arctor raakt zelf verslaafd aan Substance D.

Technisch innovatief
De film werd digitaal opgenomen en vervolgens geanimeerd met behulp van geïnterpoleerde rotoscoop, een animatietechniek waarbij animators het originele beeldmateriaal frame voor frame overtrekken voor gebruik in live-action- en animatiefilms.


Hierdoor krijgt het eindresultaat een kenmerkende geanimeerde uitstraling. In de bovenstaande video wordt de innovatieve techniek verder uitgelegd.

Helaas geflopt
Je zou denken dat een Richard Linklater-film met Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Winona Ryder en Woody Harrelson een succes zou zijn, maar dat was zeker niet het geval. Het had een bescheiden productiebudget van 8.7 miljoen dollar, maar wist slechts 7.7 miljoen om te zetten aan de box-office.


De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick. Andere adaptaties van zijn werk zijn o.a. Blade Runner, Total Recall en The Man in the High Castle. A Scanner Darkly is te koop of te huur op Prime Video.

Ook interessant
Deze geflopte fantasyfilm met Idris Elba verdient een tweede kans
Dat een film flopt, betekent echter niet altijd dat de film ook slecht is. Het tegenovergestelde is soms juist waar. Een goed voorbeeld van een goede film die financieel flopte, is... [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair