Dit is de best bezochte James Bond-film aller tijden in Nederland

Dit is de best bezochte James Bond-film aller tijden in Nederland

"Goldfinger uit 1964 is de best bezochte James Bond-film in Nederland met 2.274.000 bezoekers."

Het is alweer eventjes stil rondom de James Bond-franchise. Het meest recente No Time to Die markeerde het einde van acteur Daniel Craig als 007 en was één van de best bezochte films van 2021.Maar welke James Bond-film is eigenlijk de meest bezochte in Nederland?

De James Bond-franchise is een van de meest succesvolle filmreeksen van de afgelopen vijftig jaar. Met name de laatste Bond-films zijn volgestopt met intense actiescènes en waren van blockbuster-niveau met gigantische budgetten.

Nederland
In de tijd van enorme blockbusters en toenemende bioscoopschermen, lijkt het aannemelijk dat een van de meest recente Bond-films de best bezochte is in Nederland. Maar volgens gegevens van Stichting Filmonderzoek blijkt dat niet te kloppen.

De best bezochte James Bond-film in Nederland is tot op de dag van vandaag Goldfinger uit 1964, met Sean Connery in de hoofdrol. Maar liefst 2.274.000 Nederlanders gingen destijds naar de bioscoop om de film te zien.

Goldfinger
In Goldfinger moet James Bond crimineel Auric Goldfinger zien te stoppen. Goldfinger plant een aanval om de wereldwijde goudvoorraad te vergiftigen, waardoor zijn eigen goudvoorraad in waarde zou stijgen.



Naast Sean Connery werden de rollen vertolkt door Shirley Eaton, Honor Blackman en Gert Fröbe. De film werd geregisseerd door Guy Hamilton, die gedurende zijn carrière maar liefst vier Bond-films voor zijn rekening nam.

Ontvangst
Goldfinger werd niet alleen in Nederland goed bezocht. De film was een van de best bezochte films van 1965. Tot op de dag van vandaag wordt de film door zowel fans als filmcritici bestempeld als een van de beste James Bond-films aller tijden.


Op Rotten Tomatoes krijgt de film een 99 procent, waardoor het de best ontvangen James Bond-films aller tijden is op de filmcritici-website. Mocht je zelf Goldfinger weer willen kijken, dan kan dat via Pathé Thuis.

Ook interessant
Deze briljante gadget uit James Bond is een ware must voor in je huiskamer
Soms zijn er gadgets in de James Bond-films die je graag zou willen hebben. Denk aan de prachtige auto's van 007 of zijn horloges. Maar de geheim agent krijgt soms... [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair