De geschrapte trailer van 'Megalopolis' gebruikte AI-teksten als recensies

De geschrapte trailer van 'Megalopolis' gebruikte AI-teksten als recensies

Lionsgate kondigde meteen zijn excuses aan voor de "onvergeeflijke fout."

Op woensdag verscheen een nieuwe trailer van de langverwachte scifi-film Megalopolis. De film is het droomproject van legendarische regisseur Francis Ford Coppola.

Coppola is bekend van klassiekers als The Godfather en Apocalypse Now. De nieuwe trailer bevatte citaten uit negatieve recensies van die films, waarvan een aantal geschreven door zeer bekende filmcritici.

Verzonnen
Het leek erop dat Lionsgate, de studio achter de film, wilde aangeven dat filmcritici niet altijd gelijk hebben. Megalopolis heeft op dit moment een score op de Tomatometer van slechts 53%. Maar de trailer staat nu niet meer online.

De gebruikte teksten bleken namelijk niet te kloppen. In bepaalde gevallen waren ze uit recensies van andere films gehaald, maar de meeste citaten waren zelfs compleet verzonnen. Eén negatief citaat over The Godfather kwam juist van iemand die de film geweldig vond.

Excuses
Lionsgate haalde de trailer zo snel mogelijk offline en bood zijn excuses aan. De studio noemde het een "onvergeeflijke fout in ons beoordelingsproces. We hebben het verpest. Het spijt ons."


Volgens Variety had Lionsgate consultant Eddie Egan ingehuurd voor de marketingcampagne. Egan werkte al jaren samen met de studio, maar die samenwerking is nu stopgezet.

AI
Volgens de bronnen van Variety gebruikte Egan zelfs AI-tools zoals ChatGPT om de citaten te generen, zonder extra controle. ChatGPT staat erom bekend dat het soms foutieve informatie doorgeeft.


Megalopolis verschijnt in december in de Nederlandse bioscopen. De film moet flink verdienen om winst te maken: naar verluidt kostte het project meer dan $120 miljoen dollar. Coppola betaalde dat uit eigen zak.

NieuwsFilm

meest populair