Langverwachte droomproject 'Megalopolis' opent het Parool Film Fest in Amsterdam

Langverwachte droomproject 'Megalopolis' opent het Parool Film Fest in Amsterdam

Het PAFF biedt titels uit festivalseizoen in voorpremière in zestal bioscopen in de hoofdstad

Het Parool Film Festival wordt dit jaar geopend met het veelbesproken Megalopolis van regisseur Francis Ford Coppola. Het nu al legendarische droomproject van de regisseur van The Godfather en Apocalypse Now gaat op het Amsterdamse festival in Nederlandse première.

Het Parool Film Festival, kortweg PAFF, vind elk jaar plaats in de eerste weken van oktober. Het festival brengt grote, verrassende en veelbesproken titels van Cannes, Venetië en Toronto naar de Amsterdamse zalen. PAFF wil een podium zijn voor films met een belangrijke auteursstempel: een duidelijk zichtbare hand van de regisseur dus.

In 2023 toonde het PAFF onder meer films van Todd Haynes, Ken Loach, Hirokazu Kore-Eda en Wim Wenders. De publieksprijs van het festival ging naar Squaring the Circle van fotograaf en kunstenaar Anton Corbijn.



Meesterwerk of nare koortsdroom?
De film ging dit jaar in première op het filmfestival van Cannes en werd zonder twijfel één van de meest besproken films van het Franse festival. De reacties op de film waren zeer wisselend: waar de ene de film typeert als 'meesterwerk', zet de ander hem weg als een 'nare koortsdroom'.

Megalopolis: waar gaat het over?
Na een verwoestende ramp ligt een grote stad in puin. Cesar, een briljante architect en uitvinder van het miraculeuze materiaal Megalon, wil een utopische stad opbouwen waarin mensen echt gelukkig kunnen zijn. Maar zijn idealisme roept weerstand op, vooral bij de machthebbers waaronder burgemeester Cicero en de populistische Clodio.

Coppola stopte zelf meer dan 120 miljoen dollar in dit passieproject, dat hij al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw aan het ontwikkelen is. September Film brengt de film op 5 december in de Nederlandse bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair