Deze regisseur maakte na 10 jaar een remake van zijn eigen iconische horrorthriller

Deze regisseur maakte na 10 jaar een remake van zijn eigen iconische horrorthriller

Michael Haneke bracht in 1997 de film 'Funny Games' uit, waarvan hij een Amerikaanse remake maakte in 2007.

In 1997 kwam de Oostenrijkse psychologische horror-thrillerfilm Funny Games uit, geschreven en geregisseerd door Michael Haneke. Tien jaar later maakte Haneke een Amerikaanse remake van de film.

Funny Games uit 1997 heeft Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch en Frank Giering in de hoofdrollen. Haneke wilde dat de film zich in de Verenigde Staten afspeelde, maar om praktische redenen moest hij deze in Oostenrijk situeren. Tien jaar later zou het uiteindelijk wel lukken met de Amerikaanse remake.

Remake
In 2007 kwam uiteindelijk een Amerikaanse remake van de film met Haneke die opnieuw als schrijver en regisseur fungeerde. Hij maakte deze remake voor Engelssprekende kijkers, nadat hij ontevreden was om enkel een Oostenrijks publiek angst aan te jagen met de meedogenloze terreur van Funny Games.

Funny Games US is een shot-voor-shot remake, gefilmd en gesitueerd in de Verenigde Staten en met een Engelssprekende cast en een voornamelijk Amerikaanse crew. Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt en Brady Corbet spelen de hoofdrollen in deze Amerikaanse remake van Funny Games.

Verhaal
Funny Games uit 1997 draait om twee jonge mannen die een welgesteld gezin gijzelen en hen martelen met sadistische spelletjes in hun vakantiehuis. Toen Funny Games in 1997 werd vertoond op het filmfestival van Cannes, schokte de film het publiek zodanig dat veel kijkers, waaronder enkele filmcritici, tijdens de vertoning de zaal verlieten.


Net als het origineel volgt de Amerikaanse Funny Games een welgesteld gezin dat gevangen wordt genomen en gemarteld door twee jonge criminelen tijdens hun vakantie. Buitenscènes werden gefilmd op Long Island en de set van het huis in de Amerikaanse remake uit 2007 heeft dezelfde verhoudingen als die van de set uit 1997.

Boodschap
In zowel de originele versie uit 1997 als de Amerikaanse remake uit 2007, doorbreken de daders af en toe de vierde wand, waardoor ze direct met het publiek communiceren en zo de kijker in hun sadistische spelletjes betrekken.


Haneke stelt dat Funny Games niet bedoeld was als een horrorfilm. Hij zei dat hij een boodschap over geweld in de media wilde overbrengen door een ongelooflijk gewelddadige, maar verder zinloze film te maken.

Kijken?
Zowel de originele als de Amerikaanse remake van Funny Games is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de films wel kopen op dvd.

NieuwsFilm